Lehet irigykedni: a magyarnak majdnem másfélszerese lehet a szlovák minimálbér

Lehet irigykedni: a magyarnak majdnem másfélszerese lehet a szlovák minimálbér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány dönthet, egy korábbi ígéret alapján.

Hatszáz euró lehet jövőre a minimálbér Szlovákiában – írja a Világgazdaság. A lap pozsonyi tudósítója kiemeli: a július 15-i határidőig nem sikerült megegyezni a szociális partnereknek a legkisebb fizetés mértékéről, a munkavállalók 635 eurót javasoltak, a munkáltatók legfeljebb 522 eurót, így a kormány dönthet a kérdésről.

Az országban jelenleg 520 euró a minimálbér, az átlagfizetés pedig 1013 euró. Robert Fico korábbi miniszterelnök a tavalyi választási kampányban azt ígérte, hogy hamarosan 600 euróra növekedhet az összeg, „bár szíve szerint 750 eurót szeretne”.

Napjainkban a munkavállalók közül 100 ezren vannak bejelentve minimálbérre, ami 4 százalékos arány az alkalmazottak körében. Ám ha 635 euróra növelnék, az már mintegy félmillió embert, tehát a munkavállalók hatodát érintené.

A bruttó 600 euró a jelenlegi adózási szabályok szerint 483,22 eurós nettó bért jelentene, ami jelenlegi árfolyamon átszámítva 157 ezer forint. Idén a nettó minimálbér Szlovákiában 430 euró, ami 140 ezer forint körül van. Magyarországon idén 99 ezer forint, jövőre 107 ezer forint lehet a minimálbér nettó összege (adókedvezmények nélkül számítva).

Hozzászólások