szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szálláskiadó felelősségét növelnék a fideszes képviselők, Bajkai István már dolgozik a tervezeten.

Rendet kell rakni az Airbnb területén Budapesten – erről beszéltek a Bálványosi Szabadegyetemen fideszes polgármesterek és képviselők az Index beszámolója szerint.

A panelbeszélgetésen Borbély Lénárd csepeli polgármester, Bajkai István volt VII. kerületi alpolgármester, jelenlegi fideszes képviselő, Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere és Szalai Piroska, volt gazdasági miniszteri biztos, jelenleg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke vett részt.

A beszélgetésen Egry Attila azt mondta, az Airbnb szabályozatlansága komoly probléma, és mint mondta, "a következő félévben létrehozzuk azt a szabályrendszert, amely elviselhetővé teszi az Airbnb-t a többi házban élő számára is. Olyan nincs, hogy az ott lakók szenvedjenek, csak mert páran Airbnb-t üzemeltetnek."

Bajkai István hozzátette, az is problémát okoz, hogy ha egy turista zavarja a lakókat, akkor hiába fordulnak a lakók a jegyzőhöz birtokháborítás miatt, mert mire a jegyzőhöz kerül az eset, a turista már régen hazatért.

Borbély Lénárd azt mondta, bár külső kerületről van szó, de Csepelen is elkezdte felütni a fejét a probléma. Szerinte is szigorítani kell, de nemcsak az Airbnb-n, hanem magán a teljes birtokvédelmi eljáráson, amelynek "a gyakorlati haszna egyenlő a nullával", ugyanis a jegyző hiába hoz egy határozatot vagy végzést, nincs további eszköz a kezében. Ő megemlítette azt is, hogy a nemzeti dohányboltok úgy működnek, mint a kiskocsmák, és ezen is változtatni kell.

Bajkai azt is mondta,

már dolgozik a társasházi törvény átalakításán.

Bajkai az Indexnek azt mondta, hogy növelni szeretné a szállásadók objektív felelősségét, vagyis hogy ők is felelősek legyenek azért, amit esetleg a vendégeik követnek el, illetve növelné a házban élők beleszólási lehetőségét a dologba. Megoldandó problémának nevezte, hogy az Airbnb-s szállasadóknak semmi érdekük a házak rendben tartása, hiszen nem laknak ott, és ezen is változtatni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni