szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök apjának üzletága, a bányászat és az oligarchák építőipari cégei a fő nyertesei a kormány vaskos intézkedéscsomagjának, amely amúgy valós problémákra keres válaszokat.

A kormány július elején az építésgazdaság fejlesztésének stratégiájába csomagolta azokat a határozatokat, amelyek rövid időn belül megkönnyíthetik a kő- és kavicsbányászok életét: várhatóan kevesebbet kell bajlódniuk a bányatelkek kialakításával és a kitermelés bővítésével, valamint a civilek akadékoskodásával. A jogszabály egyben felkéri Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy keresse meg a Közép-magyarországi régióban és közvetlen közelében azokat a helyszíneket, ahol megoldható az intenzívebb bányászat.

A kő- és kavicsbányászati vállalkozások arra panaszkodnak, hogy eddig tucatnyi hivatalnál kellett kilincselniük bányanyitási engedélyért, miközben az önkormányzatok is távol akarják őket tartani a lakott területektől. Ráadásul a bányanyitás lehetőségeinek feltárásakor figyelembe kell venni a környezetvédelmi, földvédelmi és világörökségi szempontokat is, ám hamarosan felülvizsgálhatják ezeket a jogszabályokat annak érdekében, hogy „az építőipari kivitelezéshez szükséges mennyiségű nyersanyag folyamatosan rendelkezésre álljon”.

A kő-, kavics- és homokhiány nem kétséges, az építőipari termelés megugrásával ugyanis képtelen lépést tartani az alapanyag-ellátás. „Télen voltak olyan hetek, amikor teljesen le kellett állni” – mondta egy építési vállalat vezetője a HVG-nek.

A mostani változtatás lényegében azt jelenti, hogy kormányzati hátszelet kap a kavics- és kőbányászat, ráadásul éppen ott, ahol Orbán Győző érdekeltségei is működnek. Eközben az építésgazdaság fejlesztése és az arra szánt 31 milliárd forint állami támogatás megint a Mészáros családnak és jól ismert üzleti körének kedvez.

További részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután