Új történelmi mélypontra süllyedt a forint

Új történelmi mélypontra süllyedt a forint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tizenkét nap után esett a forint új mélypontra az euróval szemben, a 332-es euróhoz megint közel jártunk.

Nem tartott ki sokáig a forint átmeneti erősödése: a hét elején újra gyengülni kezdett a forint, hétfőn már visszatért az euróárfolyam a 330-as szintre, ma pedig a reggeli nagy gyengülés után csak az volt a kérdés, hogy elérjük-e az újabb történelmi mélypontot. Elértük.

Eddig 331,87 forintnál többet soha nem kellett adni egy euróért – ezen a szinten augusztus 29-én járt az árfolyam –, ma nem sokkal délután 5 óra előtt viszont már 331,92 forintba került egy euró.

Ennél tovább egyelőre nem gyengült a forint, a 331,92-es mélypontról egy kicsit visszapattant, azóta 331,6-331,8 között mozog a forint–euró árfolyam.

Délelőtt az után kezdett el gyengülni a forint, hogy kijött a friss inflációs adat. Az MNB korábban már többször is jelezte, őket csak a 3 százalékos inflációs cél mozgatja, az árfolyam nem, az pedig, hogy az áprilisi 3,9-es szintről 3,1 százalékra lassult az infláció, arra utalhat, hogy egy ideig még nem várható monetáris szigorítás. De nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez volt az ok, hiszen ez nagyjából pont ugyanakkor történt, mint amikor Európa-szerte kinyitottak a tőzsdék, és fél nap után újra kereskedni kezdtek a devizákkal.

Az Equilor szakértői szerint a forint elmúlt időszakban gyengüléséhez a külső tényezőkön túl hozzájárul az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a várt szigorítás helyett tovább folytathatja a lazítást. A nyári gyengülést a júniusi kamatemelés elmaradása indította el, és a nemzetközi, a hosszú ideje fennálló bizonytalanságok miatt egyre kockázatkerülőbb piaci hangulat fokozta.

Az elemzők azonban az egymást kioltó hatások miatt nem számolnak számottevő gyengüléssel, szerintük annyi történik most, hogy egy sávval, a 327-332 forintos euróárfolyam irányába tolódott el a hazai deviza. Az év végére az Equilornál 328 forintos eurót várnak.

Más devizákhoz képest is gyenge a forint: egy dollár 300,67 forintba is került ma, pedig reggel még 298,6 is volt az árfolyam. Egy svájci frankért a délután 303,86 forintot kértek el, reggel 300,69-nél tartottunk.

Hozzászólások