szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Antti Rinne hétfőn érkezik Magyarországra, és elég világos az utazás célja.

Minden EU-tagállam késznek tűnik elfogadni azt, hogy az uniós forrásokat a demokratikus értékek tiszteletbentartásához kötik – közölte a finn miniszterelnök hazája közszolgálati csatornáján. Antti Rinne budapesti és prágai látogatása előtt egy nappal adott interjút az YLE-nek.

Finnország az EU soros elnökségét tölti be egy olyan időszakban, amikor a tagországok is elkezdhetik a 2020 utáni uniós költségvetésről szóló tárgyalásokat. Így kulcsfontosságú lehet, hogy Helsinki tartja magát ahhoz, a források elosztásánál szempont legyen a jogállamiság. Ennek jegyében indították újra a Magyarország elleni, 7. cikk szerinti eljárást is.

Ennek hírére a magyar kormány az utóbbi időszakban élesen bírálta Finnországot, amely a jogállamiságot, a korrupciót vagy a média szabadságát vizsgáló felméréseken a legjobbak között szerepel. Kovács Zoltán szóvivő például azt tette szóvá, hogy ott nincs is alkotmánybíróság, hogy veszélyben a médiapluralizmus, mert a Sanoma termékei lefedik a piac 97 százalékát, és azt sem mulasztotta el megemlíteni, hogy az igazságszolgáltatás sem független, mivel a kormány nevezi ki a bírókat.

A finn kormány szinte azonnal reagált, méghozzá úgy: teljesen természetes, hogy megpróbálják őket hitelteleníteni, mivel Finnország a féléves EU-elnöksége idején a jogállamiság és a közös értékek tiszteletben tartását igyekszik erősíteni. „Ez nem töri meg az elhivatottságunkat, ami pedig minket illet: a múltban rendre bizonyítottunk" – tette akkor hozzá Ville Cantell külügyi szóvivő.

A finn kormányfő most azt közölte az interjúban:

a cél nem az, hogy bármely tagállamot kipécézzünk, hanem az, hogy megvédjük az európai embereket a jogállami elveket nem tisztelő zsarnoki rezsimektől.

(Reuters)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemond az SZFE HÖK elnöke

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte