szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tapasztalt diplomata, kemény tárgyalópartner és a nagyközönség számára teljesen ismeretlen - az EP jogi bizottságában megbukott Trócsányi László helyére jelölt Várhelyi Olivér számára a nagy kiugrás lehet az Európai Bizottság.

Konfliktustűrő – ez alighanem a legkevésbé erős jelző Várhelyi Olivérrel kapcsolatban, aki a magyar kormány legújabb jelöltje az Európai Bizottságba. A diplomata az elmúlt négy évben Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletét vezette, vagyis ő volt az EU szerveihez delegált nagykövet. Ebben a minőségében pedig szüksége is volt a konfliktustűrésre, hiszen ebben az időszakban Orbán Viktor nem csak konfrontálódott az EU-val, de sokszor tűnhetett úgy, mintha egyenesen keresné a vitákat.

Várhelyi tehát ideális jelölt volt a nagyköveti szerepre 2015 júniusában, amikor Lázár János, az EU-ügyekért akkoriban felelős Miniszterelnökség vezetője bejelentette, hogy a 43 éves, a megelőző négy évben a delegáció helyettes vezetőjeként Brüsszelben tevékenykedő diplomata váltja Györkös Pétert a nagyköveti poszton. Akkoriban csúcsosodott ki a menekültválság, és épp azokban a napokban (a júniusi EU-csúcs idején) vált mindenki számára bizonyossá, hogy Orbán semmiképpen nem akar együttműködni az EU-val ennek „brüsszeli módra” történő megoldásában.

©

Ez azonban csak a nyílt harc kezdete volt. És ma már talán nehéz kibogozni, hogy a Magyarország és a tagországok illetékeseit tömörítő szakminiszteri Tanácsokban és az állam- és kormányfők csúcstestületében kialakult konfliktusokhoz mennyire járult hozzá az, hogy a miniszterelnök igyekezett kiemelt szerepet biztosítani Magyarországnak, illetve az, hogy Várhelyi – ellentétben elődjével, a kormánnyal szembeni kritikákat elsimítani igyekvő Györkös Péterrel – keményebb tárgyalási stílust képviselt.

Úgy tudjuk, a kemény stílus gyakran személyeskedést, heves stílust is jelentett a tárgyalások során - ezt erősíti meg a 444-nek Várhelyi kinevezésekor írt portréja is. Brüsszeli – külföldi tudósítók számára is – tartott háttértájékoztatóin mindenesetre előfordult, hogy magyar ellenzéki újságírókat intett rendre, amikor kérdezni akartak a kormány számára kellemetlen ügyekben – a külföldi tudósítók felháborodására.

De miért is járnak Várhelyi háttérbeszélgetésére a külföldi tudósítók?

Azt azonban senki nem vitatja, hogy a stílus mögött komoly felkészültség áll. Bár Trócsányi sem kezdő a diplomáciában, uniós téren tudása eltörpül Várhelyi mögött.

A biztosjelölt jogászként végzett a Szegedi Egyetemen, Dániában pedig európai jogot tanult. 1995-ben került gyakornokként az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium európai ügyekért felelős osztályára, nem sokkal később már az uniós jogharmonizációért felelt a tárcánál, 1996-1998 között pedig a Külügyminisztériumban.

©

Az első Fidesz-kormány idején az integrációs államtitkárságnál volt kabinetfőnök, 2001-től (vagyis a csatlakozási tárgyalások valódi kezdete idején) jogi tanácsadóként dolgozott Magyarország brüsszeli EU-képviseletén, két évvel később már a csatlakozás után Állandó Képviseletnek (ÁK) nevezett követség jogi szolgálatát vezette. 2006-ban tért vissza Budapestre, az Igazságügyminisztérium EU-jogi osztályának élére került, 2008-ban azonban újra Brüsszelbe került. Három évig az Európai Bizottságnál dolgozott, a belső piaci főigazgatóság ipari jogvédelemmel foglalkozó osztályát vezette – innen tért vissza, 2011-ben, először Györkös helyetteseként az ÁK-ra.

A szürke eminenciás

Felkészültségénél és keménységénél is fontosabb lehet azonban Orbán Viktor szemében a lojalitása, amellyel képviseli a kormány álláspontját akkor is, ha azzal egyedül marad a huszonnyolcak között. A Contexte francia szakportál Várhelyiről egy éve megjelent portréjában azonban már feltette azt a kérdést is:

ha valaki ennyire hangosan tudja hallatni a hangját, miért marad meg a viszonylag háttérbe szoruló diplomatának, miért nem lép előre?

A Magyar Nemzet 2017-ben ugyan arról írt, hogy a neve felmerült esélyesként a külügyminiszteri posztra a 2018-as választást követően, ez a forgatókönyv nem valósult meg.

A Contexte szerint a magyarázat erre részben az, hogy Várhelyi saját magára sem politikusként, inkább karrierdiplomataként tekint. Bár a Politico 2016-ban arról írt, hogy Orbán sokszor annyira önállóan dönt, hogy még Várhelyit sem vonja be a kormány fontos, az uniót érintő lépéseibe, Várhelyi háttérbe húzódása előnyös lehet a miniszterelnök szemében. Az ugyancsak, hogy „brüsszeli helytartója” egy igen felkészült szakember.

©

Az mindenesetre bizonyosnak tűnik, hogy az Orbán-kormányhoz fűződő viszonya ellenére nehezebb lesz támadási felületet találnia rajta az Európai Parlamentnek. A Fidesznek nem tagja és 2010 óta nem vett részt közvetlenül a kormány munkájában sem. Ellentétben Navracsics Tibor eddigi biztossal és Trócsányi László eddigi biztosjelölttel, akik mindketten igazságügyminiszterként koordinálták olyan jogszabályok kialakítását, amelyekkel 2011 óta harcol kisebb-nagyobb intenzitással az EP.

Mivel világ életében a közszférában dolgozott, az összeférhetetlenség sem nagyon jelenthet problémát, azt azonban naivitás lenne gondolni, hogy egy esetleges meghallgatásán (erre várhatóan október 14-15-én kerülhet sor) ne kérnék számon kötődését az orbáni vezetéshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja