szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külügyminiszter azt üzente a finn uniós elnökségnek, hogy hagyjanak fel a hazug vádakkal, foglalkozzanak inkább Szerbia csatlakozási tárgyalásaival. Az új magyar-szerb kis határátkelő megnyitásakor, Szijjártó továbbra is súlyos bűncselekménynek nevezte az illegális határátlépést, szemben azokkal, akik ezt emberjogi kérdésként kezelik.

„A jó szándékkal átlépőknek gyors és kulturált átkelés, a határsértőknek pedig megállj” – mondta Szijjártó Péter Kübekháza és a szerbiai Rábé közötti határszakaszon, uniós pénzből épült átkelő megnyitásán. A határátkelő konténereit a magyar-szerb határ utolsó kilométerénél húzták fel, az úgynevezett hármas határnál. Ott, ahol éppen véget ér a határsértőket feltartóztató határzár a szögesdróttal a szerb szakaszon, a magyar-román határvonaltól már egy földút vezet tovább.

Szijjártó arra is emlékeztette a vajdasági és magyar térségi politikusokat, hogy amikor magyar-szerb határt négy évvel ezelőtt ostrom alá vették a határsértők, egyszerre hagyták figyelmen kívül szerbiai és a magyar törvényeket. A külügyminiszter a határsértést a legsúlyosabb bűncselekménynek nevezte egy ország szuverenitása ellen, ahogy mondta, szemben néhány olyan állásponttal, amely adminisztratív, illetve emberjogi kérdésként kezeli azt.

©

A kis határátkelő megnyitásán ott volt Ivica Dacic szerb külügyminiszter és az ország integrációs minisztere is, mindketten főként a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat emelték ki, és azt, hogy hálásak, mert Magyarország támogatja Szerbia előcsatlakozási tárgyalásait. Szijjártó hangsúlyozta, hogy a balkáni stabilizációjában kulcsszerepe van Szerbiának, ezért is tartja számon Magyarország az egyik legfontosabb uniós politikaként a bővítési politikát, a miniszter szerint biztonsági, politikai és gazdasági érdek, hogy Szerbia mielőbb csatlakozzon az unióhoz. A külügyminiszter ekkor tért ki a finn elnökség által megfogalmazott kritikára:

Elvárjuk az Európai Unió finn elnökségétől, hogy egyes tagállamok kipécézése helyett, hazug vádak folyamatos ismételgetése helyett, az európai érdekeknek megfelelően járjon el, végre valós kérdésekkel foglalkozzon és legalább három tárgyalási fejezetet nyisson meg ez alatt a félév alatt Szerbiával.

A finn elnökség már júliusi hivatalba lépésekor kijelentette, hogy a jogállamiság egyik kritériuma lehet a tagállamok támogatásának. A finn és a magyar miniszterelnökök közötti feszültség Antti Rinne budapesti látogatásakor sem csökkent, nem közeledtek sem a migráció, sem a támogatások jogállamisághoz kötése ügyében sem.

A csongrádi újabb határátkelő 2,3 milliárd forintból épült meg, a határszolgálatot a magyar oldalon látják majd el és a többi kis átkelőhöz hasonlóan uniós és szerb állampolgárok használhatják majd. A külügyminiszter szerint ezzel csökkenni fog a túlterheltsége a röszkei autópálya határállomásnak, ahol nyáron akár hat-hét órás várakozásnak az autósok, de a határ menti településekről ingázóknak is megterhelő. Beszéltünk több, a környező szerbiai településekről érkezővel is, itt kapásból a legtöbben azt válaszolták kérdésünkre, hogy nagyon hasznos a határátkelő megnyitása, mert családtagjaik külföldön dolgoznak, ezentúl majd nem kell fél napokat a határon eltölteniük, valamint azért is örülnek, mert a határ melletti falvakban nincsenek boltok, így át tudnak ugrani, bevásárolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

Vizsgálja Brüsszel a légitársaságok pénzvisszafizetési gyakorlatát

Vizsgálja Brüsszel a légitársaságok pénzvisszafizetési gyakorlatát