szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány órával az EU-csúcs kezdete előtt, hat nap tárgyalás után. Lecserélték a backstopot, de az érintett északírek még mindig nem elégedettek. Ismét minden a brit parlamenttől függ.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is bejelentette: megszületett a megállapodás a Brexit feltételeiről.

Juncker a Twitteren erősítette meg a megállapodás tényét:

A megállapodást a délután kezdődő uniós csúcstalálkozó résztvevőinek, a 27 tagállam állam- és kormányfőjének is jóvá kell még hagynia, a fő akadály azonban nem ez lesz. A kisebbségi brit kormányt kívülről támogató északír DUP már jelezte: vélemény nem változott a reggelihez képest, akárcsak az előbbi verziót, ezt sem tudják támogatni. Reggeli levelében a párt arról írt, hogy szerintük a megállapodás-tervezetben nincsenek pontosan kidolgozva a beleszólási jogukra, a vámrendszerre, illetve az áfára vonatkozó lépések.

Az északírek nem csak parlamenti pártként érintettek az ügyben. A jelenlegi megállapodás gyakorlatilag az ő sorsukról szól, azzal azt igyekeznek biztosítani, hogy az ír sziget két fele (az EU-tag Írország és az Észak-Írország) közötti határ átjárható legyen.

Más kérdés, hogy a brit konzervatívoknak nem csak a DUP-t, de ellenzékieket is maguk mellé kell állítaniuk, ha a brit parlamentben - várhatóan annak szombati ülésén - is szentesítenék a most megszületett javaslatot. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt már belengette, hogy népszavazást tartatnának a kérdésről - ez is az alsóház elé kerülhet két nap múlva.

A font mindenesetre kilőtt a megállapodás hírére: pillanatok alatt 1,29 dollárra nőtt a jegyzése a brit devizának, ez öt havi csúcsot jelent. A fontot 386 forint fölötti áron jegyzik.

Miről egyeztek meg?

A megegyezés szövege egyelőre nem elérhető, az ITV tudósítójának tweetje alapján azt tudhatjuk, hogy a brit kormány hogyan igyekszik majd kommunikálni az elért eredményeket. Először is azt, hogy bár az EU hónapokig arról beszélt, hogy nem nyitják újra a maj 600 oldalas megállapodást, most mégis ez történt. 

Aztán azt is eredményként könyvelhetik el, hogy az ír határkérdés megoldásánál már nem esik szó a backstopról, vagyis egy szükségmegoldásról, amelyet abban az esetben vetne be az EU, ha az átmeneti időszak végére sem sikerült megoldást találni a határ átjárhatóságára.

Michel Barnier
©

Michel Barnier, az EU főtárgyalója sebtében összehívott sajtótájékoztatóján megerősítette: a megállapodás Johnson és Juncker között született meg - vagyis a legmagasabb politikai szinten a stábok hatnapos egyeztetésének eredményeképpen. Barnier - aki, szokásának megfelelően a britekkel folytatott tárgyalásokról anyanyelvén, franciául beszélt - megerősítette: hogy a megállapodásnak köszönhetően 2020 végéig fennáll majd az átmeneti időszak, vagyis eddig biztosított az EU finanszírozása és a brit, illetve uniós állampolgárok jogai is.

Ami az ír megoldást illeti: olyan megoldás született, amely biztosítja az unió és az Egyesült Királyság integritását is - folytatja Barnier (már angolul). A megoldás négy elemből áll:

  • a termékekkel kapcsolatban Észak-Írország az unió fennhatósága alatt marad, a vámhatár így az ír sziget és a brit sziget közé kerül
  • Észak-Írország az Egyesült Királyság vámuniója alatt marad, ugyanakkor belépési pont az EU-ba, tehát a brit hatóságok saját vámszabályokat és vámokat alkalmazhatnak a harmadik országokból érkező termékekre. (Az Egyesült Királyság többi részéről érkező termékekre azonban nem vethetők ki vámok.) Vállalják azt, hogy Észak-Írországon keresztül semmilyen tiltott, korlátozott termék nem kerül az EU-ba vagy az Egyesült Királyság többi részébe.
  • Az áfa beszedéséért Észak-Írországban a brit hatóságok felelnek.
  • Boris Johnson a támogatását nyújtja ahhoz, hogy az uniós szabályokat betartsák Észak-Írországban. Négy évvel később azonban dönthetnek ennek folytatásáról. Az is fontos, hogy az északírek nyolc évig nem vétózhatnak - vélhetően ez nem tetszik most a DUP-nak.

És akkor jön a Brexit?

A javaslat most az EU-csúcs elé kerül, a 27 tagállami vezető csütörtök este hagyhatja jóvá a javaslatot. Ha ez megtörténik, az jogi erővel bír, az Európai Parlament pedig már jelezte: kész a következő napokban megerősíteni a most születő határozatot.

Boris Johnson szombat délelőtt terjeszti a brit alsóház elé a megállapodást. Ha sikerült többséget szereznie, akkor egyenes út vezethet a kilépés felé. A kérdés azonban az, sikerül-e október 31-ig a jogi kérdéseket tisztázni.

©

Ha nincs meg a többség - amihez a DUP támogatására is szükség lehet -, megint patthelyzet alakulhat ki.

Barnier sajtótájékoztatóján egy kérdésre azért megjegyzi: igen, előfordult már, hogy elvetették a megállapodást, ezért felelős hozzáállást vár el a brit alsóháztól. Amikor arról kérdezik, ez az utolsó megállapodás-e (amit már többször elmondott az EU), csak annyit válaszol: nem az érzelmek, hanem a tények vezették, és most úgy látja, hogy ez az

elérhető legjobb megállapodás

ha már a backstopot ki kellett iktatni. A legfontosabb elemként azonban azt emeli ki: az EU és az Egyesült Királyság is elkötelezett a béke és a stabilitás fenntartása mellett Észak-Írországban.

A kilépési megállapodás felülvizsgált része, egy 64 oldalas dokumentum itt érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában