szerző:
hvg.hu

Néhány órával az EU-csúcs kezdete előtt, hat nap tárgyalás után. Lecserélték a backstopot, de az érintett északírek még mindig nem elégedettek. Ismét minden a brit parlamenttől függ.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is bejelentette: megszületett a megállapodás a Brexit feltételeiről.

Juncker a Twitteren erősítette meg a megállapodás tényét:

A megállapodást a délután kezdődő uniós csúcstalálkozó résztvevőinek, a 27 tagállam állam- és kormányfőjének is jóvá kell még hagynia, a fő akadály azonban nem ez lesz. A kisebbségi brit kormányt kívülről támogató északír DUP már jelezte: vélemény nem változott a reggelihez képest, akárcsak az előbbi verziót, ezt sem tudják támogatni. Reggeli levelében a párt arról írt, hogy szerintük a megállapodás-tervezetben nincsenek pontosan kidolgozva a beleszólási jogukra, a vámrendszerre, illetve az áfára vonatkozó lépések.

Az északírek nem csak parlamenti pártként érintettek az ügyben. A jelenlegi megállapodás gyakorlatilag az ő sorsukról szól, azzal azt igyekeznek biztosítani, hogy az ír sziget két fele (az EU-tag Írország és az Észak-Írország) közötti határ átjárható legyen.

Más kérdés, hogy a brit konzervatívoknak nem csak a DUP-t, de ellenzékieket is maguk mellé kell állítaniuk, ha a brit parlamentben - várhatóan annak szombati ülésén - is szentesítenék a most megszületett javaslatot. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt már belengette, hogy népszavazást tartatnának a kérdésről - ez is az alsóház elé kerülhet két nap múlva.

A font mindenesetre kilőtt a megállapodás hírére: pillanatok alatt 1,29 dollárra nőtt a jegyzése a brit devizának, ez öt havi csúcsot jelent. A fontot 386 forint fölötti áron jegyzik.

Miről egyeztek meg?

A megegyezés szövege egyelőre nem elérhető, az ITV tudósítójának tweetje alapján azt tudhatjuk, hogy a brit kormány hogyan igyekszik majd kommunikálni az elért eredményeket. Először is azt, hogy bár az EU hónapokig arról beszélt, hogy nem nyitják újra a maj 600 oldalas megállapodást, most mégis ez történt. 

Aztán azt is eredményként könyvelhetik el, hogy az ír határkérdés megoldásánál már nem esik szó a backstopról, vagyis egy szükségmegoldásról, amelyet abban az esetben vetne be az EU, ha az átmeneti időszak végére sem sikerült megoldást találni a határ átjárhatóságára.

Michel Barnier
©

Michel Barnier, az EU főtárgyalója sebtében összehívott sajtótájékoztatóján megerősítette: a megállapodás Johnson és Juncker között született meg - vagyis a legmagasabb politikai szinten a stábok hatnapos egyeztetésének eredményeképpen. Barnier - aki, szokásának megfelelően a britekkel folytatott tárgyalásokról anyanyelvén, franciául beszélt - megerősítette: hogy a megállapodásnak köszönhetően 2020 végéig fennáll majd az átmeneti időszak, vagyis eddig biztosított az EU finanszírozása és a brit, illetve uniós állampolgárok jogai is.

Ami az ír megoldást illeti: olyan megoldás született, amely biztosítja az unió és az Egyesült Királyság integritását is - folytatja Barnier (már angolul). A megoldás négy elemből áll:

  • a termékekkel kapcsolatban Észak-Írország az unió fennhatósága alatt marad, a vámhatár így az ír sziget és a brit sziget közé kerül
  • Észak-Írország az Egyesült Királyság vámuniója alatt marad, ugyanakkor belépési pont az EU-ba, tehát a brit hatóságok saját vámszabályokat és vámokat alkalmazhatnak a harmadik országokból érkező termékekre. (Az Egyesült Királyság többi részéről érkező termékekre azonban nem vethetők ki vámok.) Vállalják azt, hogy Észak-Írországon keresztül semmilyen tiltott, korlátozott termék nem kerül az EU-ba vagy az Egyesült Királyság többi részébe.
  • Az áfa beszedéséért Észak-Írországban a brit hatóságok felelnek.
  • Boris Johnson a támogatását nyújtja ahhoz, hogy az uniós szabályokat betartsák Észak-Írországban. Négy évvel később azonban dönthetnek ennek folytatásáról. Az is fontos, hogy az északírek nyolc évig nem vétózhatnak - vélhetően ez nem tetszik most a DUP-nak.

És akkor jön a Brexit?

A javaslat most az EU-csúcs elé kerül, a 27 tagállami vezető csütörtök este hagyhatja jóvá a javaslatot. Ha ez megtörténik, az jogi erővel bír, az Európai Parlament pedig már jelezte: kész a következő napokban megerősíteni a most születő határozatot.

Boris Johnson szombat délelőtt terjeszti a brit alsóház elé a megállapodást. Ha sikerült többséget szereznie, akkor egyenes út vezethet a kilépés felé. A kérdés azonban az, sikerül-e október 31-ig a jogi kérdéseket tisztázni.

©

Ha nincs meg a többség - amihez a DUP támogatására is szükség lehet -, megint patthelyzet alakulhat ki.

Barnier sajtótájékoztatóján egy kérdésre azért megjegyzi: igen, előfordult már, hogy elvetették a megállapodást, ezért felelős hozzáállást vár el a brit alsóháztól. Amikor arról kérdezik, ez az utolsó megállapodás-e (amit már többször elmondott az EU), csak annyit válaszol: nem az érzelmek, hanem a tények vezették, és most úgy látja, hogy ez az

elérhető legjobb megállapodás

ha már a backstopot ki kellett iktatni. A legfontosabb elemként azonban azt emeli ki: az EU és az Egyesült Királyság is elkötelezett a béke és a stabilitás fenntartása mellett Észak-Írországban.

A kilépési megállapodás felülvizsgált része, egy 64 oldalas dokumentum itt érhető el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hit és hozzáállás – Rossi szerint ennyi kell a válogatott sikeréhez, mi azért számolgattunk is

Hit és hozzáállás – Rossi szerint ennyi kell a válogatott sikeréhez, mi azért számolgattunk is

„A főpolgármester az atlétika mellett” – írták Karácsonyról a vele találkozó atlétikai vezetők

„A főpolgármester az atlétika mellett” – írták Karácsonyról a vele találkozó atlétikai vezetők

Snoop Dogg úgy döntött, hogy ő 2019 legszexibb férfija

Snoop Dogg úgy döntött, hogy ő 2019 legszexibb férfija

Marie Kondo online boltot nyitott

Marie Kondo online boltot nyitott

Európai sikert ért el egy magyar borászat

Európai sikert ért el egy magyar borászat

Ha rajta van a WhatsApp a telefonján, akkor sürgősen frissítse

Ha rajta van a WhatsApp a telefonján, akkor sürgősen frissítse