szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az AFP tudósítása szerint a Mol egy Budapesttől nem messze lévő üzeménél valóságos konténervárost építettek fel, hogy legyen hol laknia a külföldről érkezett munkaerőnek.

Magyarország és Románia is Ázsiában toboroz munkaerőt, annyira nincs kivel feltölteni az üres helyeket - derül ki az AFP tudósításából, amelyet a Channel News Asia idéz. A lap szerint egy bukaresti építkezésen főleg vietnami munkások dolgoznak.

Daniel Baluta, a kerület polgármestere azt mondta: megvan a pénzük, hogy a munkásokat kifizessék, csak nem tudják kinek, mert hiányzik a szükséges munkaerő.

Az AFP tudósítása szerint a magyar kormány csendben ugyanúgy ajtót nyit a külföldi munkások előtt. Csak idén 75 ezren kapnak munkavállalási engedélyt. Főleg Ukrajnából toboroznak munkásokat, de Indiából és Kínából is sokan jönnek hozzánk dolgozni.

A lapnak nyilatkozott Tóth Éva a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségétől, aki azt mondta, ma már lehetetlen megvalósítani nagyszabású projektet külföldi munkavállalók nélkül. A magyarok ugyanis nem vállalják munkát, mert jobb munkakörülményeket és több fizetést kérnek.

A tudósítás kitér a Mol egyik vidéki beruházására. Erről azt írják: a Budapesttől kb. 160 kilométtere lévő üzemnél (vélhetően a tiszaújvárosi Mol Petrolkémia gyárról van szó) valóságos konténervárost építettek, ahol 2500 külföldi munkavállalót tudnak elszállásolni.

Az érdekképviselők ugyanakkor azt is mondják: a munkaadók egy része kihasználja a külföldről jött munkaerőt, akik többlet díjazás nélküli túlórát is vállalnak, csak nehogy hazaküldjék őket. Az AFP-nek nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint olyan munkaadó is van, aki a nyelvi akadályokat kihasználva meghamisítja a munkavállaló dokumentumait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután