szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gazdasági növekedés markáns lassulását jósolja 2020-ra a GKI.

A magyar gazdaság az idei első félévben a tavalyival megegyező, kiugró mértékben, 5,1 százalékkal növekedett. Ez az ütem idén az EU-ban eddig a leggyorsabb, mintegy háromszorosa az átlagnak – írja havi prognózisában a GKI. Orbán Viktor többször említette azt, hogy Magyarországnak az EU átlagánál két százalékponttal magasabb növekedést kell produkálnia, a második negyedévben tehát ez is teljesült, hiszen az 5,1 százalékkal szemben az uniós átlag mindössze 0,2 százalékos volt.

Naivitás azonban azt gondolni, hogy ez nem hat a magyar gazdaságra is. A GKI emlékeztet: a harmadik negyedév júliusban jól kezdődött, de ezt augusztusban az iparban és az építőiparban is látványos lassulás követte; s az üzleti várakozások a következő hónapokra sem valószínűsítenek javulást. Viszont május óta az infláció is csökken, szeptemberig összesen csaknem 1 százalékponttal. Kedvező az államháztartás helyzete is, ugyanakkor a folyó fizetési mérleg 2018 után idén is deficites, a forint pedig gyenge. A GKI ezért úgy látja,

a világgazdasági körülmények romlása és az EU-transzferek serkentő hatásának kifulladása 2020-ra markáns lassulást valószínűsít.

Egy másik fontos tényezőt is elemeznek a GKI szakértői: a magyar gazdaságot nem csak az export, de a belföldi kereslet is hajtja, ennek a növekedése pedig még mindig (közel 0,5 százalékponttal) meghaladja a GDP bővülését. Ez az ütem azonban lassul, akárcsak az export, amelynek részaránya 2017-ben még 74,7 százalék volt a kereskedelemben, az idei első nyolc hónapban azonban csak 72,7 százalék.

A GKI ennek ellenére növekedésre számít az ipari termelésben: idén 5, jövőre 4 százalékos bővülést jósol a kutatóintézet. Az építőiparnál az augusztusban tapasztalt lassulás után (az évi 20-30 százalékos bővülés 6 százalékra esett) markáns fékezésre számítanak: amíg 2019-ben éves átlagban még 21 százalékos növekedést prognosztizálnak, jövőre már csak 2 százalék körülit.

Tovább nőhetnek a bérek, ami pozitív, ám az már kevésbé, hogy csökken a munkaerőhiány, és több jelentős cég létszámcsökkenést tervez. Ezzel párhuzamosan visszaeshet a beruházások növekedése: az idei 13 százalékot jövőre mindössze 2 százalékos bővülés követi, főleg amiatt, hogy az EU-támogatások serkentő hatása kifullad (vagyis már nem lesznek új, támogatott EU-projektek).

Összességében a GKI idén 4,3, jövőre pedig 2,7 százalékos GDP-növekedést vár, változatlan, 3,3 százalékos inflációt mindkét évre, amit fűt az is, hogy az idei, átlagosan 325 forintos euróárfolyam 335 forintos lehet 2020-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
138 kutyafajta játékosságát vizsgálják, hogy elcsípjék, hogyan zajlik fajon belül az evolúció

138 kutyafajta játékosságát vizsgálják, hogy elcsípjék, hogyan zajlik fajon belül az evolúció

Koronavírus: egyre súlyosabb a helyzet Csehországban

Koronavírus: egyre súlyosabb a helyzet Csehországban

Az olasz kormány engedélyezte, hogy ezer néző előtt játsszák a Serie A meccseit

Az olasz kormány engedélyezte, hogy ezer néző előtt játsszák a Serie A meccseit