szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szigorításokkal fogná vissza a készpénzhasználatot a kormány, és meggyőzné a nyugdíjasokat az átutalás előnyeiről.

Azt szeretné a kormány, ha a mostaninál több nyugdíjas kapná átutalással a járadékát – ez is része annak a hatpontos ajánláscsomagnak, amelyet keddi ülésén fogalmazott meg a Versenyképességi Tanács, és amelyről az Mfor számolt be. Vagyis továbbra sincs szó arról, hogy kötelezővé tennék az átutalást, mindenesetre felmérik az ország e tekintetben elmaradottabb részeit.

Nem csak a nyugdíjasok esetében szeretnék szűkíteni a készpénzhasználatot: az öt főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknál kötelezővé tennék a bérek utalását, az online kasszák esetében pedig az elektronikus fizetés elfogadását könnyítő intézkedéseket terveznek – írja a portál. Ezen túl alacsonyabb lenne a kötelező átutalás alsó határa, és ezt nem csak vállalkozások, hanem magánszemélyek között is bevezetnék. (Jelenleg másfél millió forint felett büntethető a készpénzben történő fizetés, de ez csak cégek, egyéni vállalkozók és áfafizetésre kötelezett magánszemélyek esetében van így.)

Mindezzel a kormány célja az, hogy csökkentse a lakosságnál levő rekordmagas, 6500 milliárdnyi készpénzállományt. A portál újságírója felvetette, hogy nem lenne-e érdemes akkor eltörölni a tranzakciós illetéket is, erre Varga Mihály pénzügyminiszter azt válaszolta: ez jelenleg nincs a kormány napirendjén.

Emlékezetes, hogy Varga tavasszal még a magánszemélyek esetében az illeték jelentős csökkentésére tett javaslatot, ám ezt az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, a fideszes Bánki Erik fúrta meg, mondván kell a pénz a családvédelmi akcióterv végrehajtására.

A pénzügyminiszter persze nem csak ebben került vitába a fideszes prominensekkel, az elmúlt időszakban többször mondtak ellent egymásnak Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank elnökével. Matolcsy a legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a Financial Timesban megjelent írásában ostorozta az eurót, így adta magát a kérdés Varga Mihálynak, hogy ő mit gondol a közös európai pénzről. A pénzügyminiszter szerint az euró

az unió egyik legígéretesebb, de befejezetlen kezdeményezése.

Mellesleg emlékeztetett, hogy uniós csatlakozásunk idején vállaltuk a pénz bevezetését. Azt viszont megerősítette, hogy nincs céldátuma ennek, ám a kormány nem tette le az euróról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kutya vacsorája: a zárva tartás nagy átrendeződést hoz a vendéglátós piacon

A kutya vacsorája: a zárva tartás nagy átrendeződést hoz a vendéglátós piacon

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Az OGYÉI a Szputnyikról: Bármilyen engedélyezésnél lehetnek véleményütközések

Az OGYÉI a Szputnyikról: Bármilyen engedélyezésnél lehetnek véleményütközések