szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai férfi feljelentette a Goldman Sachs amerikai bankot, mivel ő annak ellenére kapott hússzor nagyobb hitelkeretet, mint felesége, hogy az asszony hitelbesorolása sokkal jobb volt, mint az övé.

A házastársak mindketten Apple hitelkártyát igényeltek, s a feljelentő, David Heinemeier Hansson szerint a bank algoritmusa szexista, az pedig külön felháborító, hogy a pénzintézet döntését nem lehetett megfellebbezni az ügyfélszolgálaton.  Az esetről a Sky Newsnak beszámoló Hansson hozzátette: miután futótűzként kezdett terjedni az esetet leíró Twitter-bejegyzés, a Goldman Sachs mindenféle újabb dokumentum bekérése nélkül jelentősen felemelte felesége hitelkeretét.

New Yorkban már eljárás indult a bank ellen, s az illetékesek közölték: „minden olyan algoritmus, amely szándékosan, vagy véletlenül hátrányos helyzetbe hozza a nőket, vagy bármely más védett csoportot, megsérti az állam törvényeit”.

A Goldman Sachs szóvivője, Andrew Williams nem árulta el, hogy Hansson a bankot is értesítette-e panaszáról, azt viszont közölte, hogy a pénzintézet által meghatározott hitelkereteket csak a hitelképesség határozza meg, s a döntésnek semmi köze nincs a kérelmező neméhez, korához vagy szexuális irányultságához. Az Apple Card augusztusban jelent meg a piacon az Apple, a Goldman Sachs és a Mastercard együttműködésének gyümölcseként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül