szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Húszéves fegyházbüntetés fenyegeti a 73 éves Bruce Bagley-t, mert a New Yorki korrupcióellenes ügyészség azzal vádolja, hogy a Miamiban oktató professzor dollármilliókat mosott tisztára Svájcban és az Egyesült Arab Emirátusokban.

A New York-i főügyészség szerint megvesztegetési pénzeket küldtek Miamiba kétes hírnévnek örvendő államhivatalnokok Venezuelából, ahol évek óta káosz jellemzi a közéletet. Az általános hiánygazdaságot a korrupt államhivatalnokok arra használják ki, hogy megvesztegetési pénzek ellenében adjanak életmentő gyógyszereket vagy bármilyen más fontos hiánycikket - számol be a La Figaro.

Ez iránt érdeklődött a korrupcióellenes ügyészség New Yorkban, így akadt horogra az egyetemi tanár, aki persze mindent tagad. A vád szerint ugyanakkor az érkező milliókat azután külföldi bankok és bűntársak segítségével mosta tisztára a 73 éves amerikai professzor, akinek a szaktárgyai a „Nemzetközi kapcsolatok - különös tekintettel a kábítószer kereskedelemre és pénzmosás - elsősorban Latin-Amerikában” voltak Miamiban.

A család és az egyetem meg van döbbenve

Mindenkit meglepett amikor a köztiszteletben álló professzort lekapcsolták a rendőrök. Aztán 300 ezer dolláros óvadék ellenében kiengedték. Ez úgy jött ki, hogy a vád csak hárommillió dolláros pénzmosást tudott bizonyítani, ennek tíz százaléka lett az óvadék. Az Insight Crime portál, mely feldobta az ügyet, azt írja, hogy valószínűleg jóval nagyobb összegről van szó, de a professzor oly ügyesen rejtette el az utalásokat, hogy a New York-i korrupcióellenes ügyészség csak nehezen lelt egyértelmű bizonyítékokra.

Bagley professzor 2017 és 2019 között ültette át a gyakorlatba azt, amit addig csak tanított: a pénzmosást a globális piacon. Valószínű, hogy 2017 előtt sem tétlenkedett vagyonának gyarapodásán ily módon, de erre a New Yorki korrupcióellenes ügyészség nem talált bizonyítékot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Tovább mélyült a Danske Bank pénzmosási botránya

A pénzmosási ügyletekbe belekeveredett Danske Bank a botrány csúcspontján azt javasolta gazdag ügyfeleinek, hogy aranyrudak vásárlásával próbálják meg elrejteni vagyonukat – írta az üggyel kapcsolatos dokumentumokra hivatkozva a Bloomberg hírügynökség.

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait