Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Csak a tartalékkerettel együtt kerül 91 milliárdba a 3-as metró középső állomásainak felújítása, az alapár majdnem 5 milliárd forinttal kevesebb.

86,6 milliárd forintért újítja fel a Swietelsky a 3-as metró középső szakaszának állomásait (Nagyvárad tér – Lehel tér között) – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben december 3-án megjelent hirdetményből. A felújításért felelős BKV már november 28-án bejelentette, hogy aláírtak a Swietelskyvel, akkor azt közölték, „a szerződés értéke 90,9 milliárd forint. A különbséget az magyarázza, hogy a szerződés 5 százalékos tartalékkeretet tartalmaz – vagyis az alapár 86,6 milliárd forint, a cech vége pedig maximum 90,9 milliárd lehet.

A közbeszerzés egyébként tárgyalásos volt, a Swietelskyn kívül a Strabag, a Kész Zrt. valamint a DS Konzorcium (a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft.) vett rajta részt.

A BKV bejelentése szerint a középső állomások felújítása már a jelenleg folyamatban lévő déli szakasz átadása előtt elkezdődik, úgyhogy egy ideig a két szakaszon párhuzamosan fognak dolgozni. A tervek szerint 2020 márciusától az Arany János utca és a Ferenciek tere, 2020 júliusától pedig a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák metróállomásokon is elindul a korszerűsítés. Az említett megállóhelyeken – az utastérben zajló munkálatok idején – a metrószerelvények megállás nélkül haladnak át.

A Nyugati pályaudvar és a Semmelweis Klinikák állomások közötti szakasz teljes lezárása a déli szakasz forgalomba helyezése után, 2020 végén várható. A Nagyvárad tér és a Lehel tér állomások felújítása az utolsó ütemben, 2022-ben valósul meg – írták. A teljesítési határidő 2022 vége.

A közbeszerzés lebonyolítása nem ment egyszerűen, a tárgyalásos eljárás felhívással indult, eredetileg 2018 márciusáig lehetett jelentkezni, de a határidőt többször kitolták. A BKV 2018 decemberében azzal indokolta a határidő épp aktuális kitolását, hogy Tarlós István és Orbán Viktor megegyezése alapján 80 milliárd forinttal több jut a metrófelújításra, a pluszpénz miatt „szükségessé vált a közbeszerzési eljárás pontosítása”. A BKV július végén az állomások akadálymentesítésével indokolta az épp aktuális határidő-módosítást.

Tavasszal indulhat a 3-as metró középső szakaszának a felújítása

Jövőre utólag beszerelik a 3-as metrókban a klímaberendezést, ígérte meg a főpolgármester, aki szerint lesz rá fedezet, ugyanis a 2006 előtti Alstom-szerződésekből mintegy 36 milliárd forintot pereltek vissza.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Varga Mihály bejelentette, hogy kedden majd bejelentenek valamit

Varga Mihály bejelentette, hogy kedden majd bejelentenek valamit