szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több légitársaság köt megállapodásokat a vasúti cégekkel a rövidtávú repülőjáratok utasainak elszállításáról. A repülős cégeket üzleti és környezetvédelmi megfontolások is vezérlik.

A holland KLM a közelmúltban jelentette be, azt tervezi, hogy együttműködési megállapodást köt a Thalys, illetve a holland NS vonattársasággal, s a jövőben az Amszterdam és Brüsszel között közlekedő öt légijárat utasait gyorsvonattal szállítja el Hollandiából Belgiumba. Más térsaságoknak, például az osztrák Austrian Airlinesnak, illetve a német Lufthansának már vannak hasonló megállapodásai a nemzeti vasúttársaságokkal, s a CNN értesülései szerint több európai légiközlekedési vállalat is fontolgatja, hogy inkább vonatra ültetné a pár száz kilométerre repülő utasokat.

A közös járatok indításának a hátterében az áll, hogy ha vonattal szállítják el a közeli városokba az utasokat, akkor felszabadul az értékes és egyre nagyobb hiánycikknek számító le- és felszállási időpontok egy része, s ezekbe a „lyukakba” a jóval nagyobb hasznot hozó transzkontinentális járatokat lehet elhelyezni. És közben a légtársaság „zöldebbé” is válnak, hiszen az egy utaskilométerre jutó szén-dioxid-kibocsátás a hosszú távú járatokon kisebb, mint a kis gépekkel megtett rövid utakon.  A KLM 2030-ig 35 százalékkal kívánja csökkenteni karbon-lábnyomát, s e cél megvalósítása szempontjából fontos lépés lesz az Amszterdam-Brüsszel járatok utasainak vonatra ültetése.

Gyorsvonattal 94 perc az Amszterdam-Brüsszel utazási idő, repülőgéppel viszont csak 45 perc. Igaz utóbbiban nincs benne a repülőtér és a városok közötti közlekedési idő, illetve az a közel két óra, amennyivel korábban ki kell érkeznie az utasoknak a légikikötőbe. A vonatok viszont jellemzően a belvárosokban állnak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!