szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Kínával vívott kereskedelmi háború újabb lépéseként 155 milliárd dollárnyi vámot vetne ki az országba importált, Kínában készült termékekre, aminek legfőképpen az amerikai játékgyártók és végső soron a háztartások fogják meginni a levét.

Karácsonyi rémálom lehet az amerikai játékcégeknek az idei december az év leggyümölcsözőbb időszaka helyett: a Trump-kormány december 15-én tervez kivetni újabb 155 milliárd forintnyi vámot a Kínából érkező termékekre – írta a Guardian. Az amerikai játékok körülbelül 70 százaléka, egyes játékfiguráknak pedig több mint 90 százalékban az ázsiai országban készül.

A kereskedelmi háború korábbi köreiben a vám már sújtotta az ipari termékeket és az amerikai farmereket, az új tervek szerint pedig a vámok a mobiltelefonok, tabletek, laptopok, irodai és iskolaszerek, és a ruházat mellett a karácsonyi díszeket és a játékokat is érintené. Az újabb lépés az amerikai játékgyártók szerint nemcsak eltörölné a cégek idei nyereségét, de veszélyeztetné a dolgozóiknak nemcsak a bónuszát és a béremelését, de akár az állását is. A játékgyártók azért is nehéz helyzetbe kerülnének, mert kis árréssel dolgoznak, a fogyasztóik árérzékenyek és az egyik legnagyobb játékkereskedő elhúzódó bezárása is érezteti a hatását.

Nem játék az amerikai játékszegmens: több mint 691 ezer embert foglalkoztat és közel 10 milliárd dollárnyi adó folyik be a játékcégektől a The Toy Association adatai alapján. Bár van esély arra, hogy a tervezett vámokat végül elvetik, de Trump arra is tett már utalást, hogy a végső döntést lehet, hogy csak a 2020-as választások után hozza majd meg. Az elnök protekcionista gazdaságpolitikájának a része, hogy a gyártást visszahozzák az Amerikai Egyesült Államokba, a játékgyártók azonban ezt kivitelezhetetlennek tartják. A JP Morgan becslése alapján a tervezett vámok éves szinten 1000 dollárba kerülhetnek egy átlagos amerikai háztartásnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Elveszítette az értelmét Trump Kína elleni kereskedelmi háborúja?

Egyre többen vannak ezen a véleményen, ahogy ez a Bloomberg Business Weekből kiderül, mert Trump elnök épp azt nem érte el, amit állítólag szándékozott. Azonkívül ugyanott tart most, mint a háborúskodás kezdetén, csak közben komoly veszteségeket szenvedett el mindkét fél.

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten