szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az USA és a tagországok közötti elhúzódó viták megbénították a WTO egyik legfőbb testületét.

Működése 25 évének legnagyobb válságát éli a szervezet: december 10-étől nem funkcionál a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hét tagú vitarendezési testülete, amely jelentős hatással lehet a többoldalú kereskedelmi kapcsolatok rendszerére. A testület ugyanis döntési jogkörrel rendelkezik a kereskedelmi viták kapcsán, valamint kikényszerítheti határozatainak betartását.

Szerdától azonban nem lesz elég bírája a testületnek, ugyanis több fellebbviteli testületi tag mandátuma lejárt, a pozíciójuk pedig betöltetlen maradt. Három tagra van szükség a működésükhöz, az USA azonban évek óta akadályozza az új jelöltek kinevezését, mondván az egyes bírák a mandátumokon túllépve, pozíciójukat új kereskedelmi szabályok létrehozására használják – írta a Guardian.

Az USA ahogy sok más területen a külkereskedelemben is a saját útját járja: egyrészt vámháborúba keveredett Kínával és több kereskedelmi partnerével is, másrészt pedig kilépett a transzatlanti kereskedelmi megállapodásból is mindamellett, hogy kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat folytatnak több országgal is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Donald Trump lehet az igazi karácsonyi Grincs

A Kínával vívott kereskedelmi háború újabb lépéseként 155 milliárd dollárnyi vámot vetne ki az országba importált, Kínában készült termékekre, aminek legfőképpen az amerikai játékgyártók és végső soron a háztartások fogják meginni a levét.

Majdnem félmillió emberéletet követeltek az időjárási szélsőségek az elmúlt húsz évben

Majdnem félmillió emberéletet követeltek az időjárási szélsőségek az elmúlt húsz évben

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve