szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A várakozásokkal szemben nemhogy romlott, de nagyot javult az euróövezeti befektetői hangulatindex.

A várt csökkenés helyett jelentősen, húszhavi csúcsra emelkedett decemberben a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet euróövezti befektetői hangulatindexe. A mutató decemberre 11,2 pontra emelkedett az előző havi mínusz 1,0 pontról, ami 11,2 pontja 2018 márciusa óta a legmagasabb érték.

A felmérésbe bevont intézményes befektetők és gazdasági szereplők 58,4 százaléka nem számít változásra a gazdasági aktivitásban, 26,4 százalékuk vár javulást és 15,2 százalékuk romlást.

Németországban az előző havi mínusz 2,1 ponthoz képest 12,8 ponttal, 10,7 pontra, 2018 februárja óta a legmagasabbra emelkedett a befektetői hangulatindex decemberben. A piac lényegesen kisebb javulást, 0,3 pontot várt decemberre.

Az aktuális gazdasági környezet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 19,9 pontra javult mínusz 24,7 pontról. A piac mínusz 22,3 pontot várt decemberre. A németországi befektetői hangulat javulását az exportmegrendelések és a belföldi kereslet vártnál nagyobb mértékű fellendülésébe vetett reményeknek tulajdonítja Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A lassuló német gazdaság Magyarországot is lefékezheti

Egész Európára, így Magyarországra is hatással lehet, hogy gondokkal küzd a német gazdaság, mert a nemzetközi környezet bizonytalanságai miatti exportgyengülést csak részben pótolta a belső fogyasztás növekedése. „A német gazdaság alapjai repedeznek" - ezzel a címmel igyekezett a figyelmet fölkelteni a berlini Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) aktuális helyzetelemzése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése