szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Százmilliárd eurót ígértek, ami meg is van, ám új pénz nem sok kerül a borítékba.

Összesen 85-125 milliárd euró uniós forrást hívhatnak le 2020 után azok az európai régiók, amelyeknek a fosszilis energiahordozóktól való függés miatt nagy áldozatot jelent a karbonsemlegesség érdekében tett vállalások teljesítése – írja a Bruxinfo a Méltányos Átállási Mechanizmusról (JTM), amelyre a jövő héten tesz konkrét javaslatot az Európai Bizottság. Ez alapján a pénz jórészt nem új forrás lenne, annak jelentős részét a felzárkóztatásra szánt keretből a tagállamoknak kellene kigazdálkodniuk. Így a végösszeg is becslés.

A JTM három elemből állhat össze a brüsszeli szakportál információi szerint. Az egyik a Méltányos Átállási Alap 30-50 milliárd euróval, ebből az EU költségvetése 7,5 milliárdot adna, a többi része pedig tagállami társfinanszírozás. A rendelettervezet szerint az országoknak az EU által adott összeg másfél-háromszorosát kell hozzátenniük. A 7,5 milliárd sem új pénz lenne azonban, ami azt jelenti, hogy tovább csökkenhetnek a 2014-2020-hoz képest már így is jóval alacsonyabb kohéziós és agrártámogatási keretek.

A második pillér a Juncker-tervként ismert beruházási alap folytatása, az InvestEU keretében erre a célra elkülönített forrás – ez jórészt bankgaranciát jelent –, ami 35-40 milliárd eurós beruházást generálhat. A harmadik elem pedig a zöldbankká alakuló EU-bank, az Európai Beruházási Bank hitele lenne. A három elemből állhat össze az a forrástömeg, amelyet decemberben 100 milliárd euróra tettek Brüsszelben, és amely a tervezet szerint minden országnak rendelkezésre állna majd.

Továbbra is sok azonban a bizonytalanság. A Bruxinfo szerint továbbra sem világos, milyen szempontokat vennének figyelembe akkor, amikor az egyes országok számára elkülönítenek összegeket. Az biztos, hogy az országoknak átállási tervet kell beterjeszteniük ahhoz, hogy részesedjenek a forrásokból.

(Bruxinfo)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!