szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lassuló növekedés, izgalmas év jöhet a cég elemzői szerint.

A tavalyinál lassabb, ám az eurózónánál és a régiós országoknál még mindig gyorsabb lehet a gazdasági növekedés idén Magyarországon – írja prognózisában az Equilor. A befektetési cég 2020-ra 3,8 százalékos GDP-növekedést jósol, ebben továbbra is komoly szerepet kaphat a belső fogyasztás, illetve a hazai beruházások és az export. A reálbérek emelkedése azonban a korábbi években tapasztaltaknál visszafogottabb ütemű lehet, de a lakossági fogyasztás továbbra is erőteljes tényező maradhat, míg a beruházások és az export volumene a tavalyinál kisebb mértékben emelkedhet.

Az Equilor nem tart valószínűnek egy tartós forinterősödést: az euró-forint árfolyama tartósan a 330-340-es sávban mozoghat, és nem lehet kizárni, hogy hosszabb-rövidebb időre a 340-es szint fölé kerül a jegyzés – írják elemzésükben.

Az Equilor várakozása szerint az éves, átlagos infláció 3,4 százalékos lehet, a maginfláció ugyanakkor megközelítheti a 4 százalékot, míg a jegybank által kiemelten figyelt, adószűrt maginflációs mutató 3,5-3,6 között alakulhat. Korábban arról beszélt az MNB, hogy akkor indulhat el a kamatemelés, ha az utóbbi mutató 3 százalék fölé kúszik – ma már ezzel senki nem számol különösebben. Az Equilor sem, az elemzők szerint legkorábban 2021-ben várható szigorítás.

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője szerint a támogató jegybanki politika mellett továbbra is a részvénypiacok emelkedése várható, azonban ennek mértéke valószínűleg elmarad majd a tavalyi évitől. A világ pénz- és tőkepiacai szempontjából a legmeghatározóbb a novemberi amerikai elnökválasztás lehet, melyen várhatóan Trump mérkőzik meg demokrata kihívójával. Ha egy szélsőséges, piacellenes demokrata jelölt nyerné a választást, az hosszú távon is csökkentheti az amerikai cégek profitabilitását, így tőzsdei árazásukat is. A tőzsdék szempontjából a legpozitívabb kimenetel Trump győzelme lenne, a befektetők minden kiszámíthatatlansága ellenére is piacbarátnak gondolják az elnököt. Az elnökválasztás mellett az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodásokra is érdemes figyelni – véli Török Lajos, aki emlékeztet: már januárban megszülethet az első ilyen, ez azonban inkább tűzszünet, mint a konfliktus valódi lezárása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!