szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy látják, erre megvan a fedezet is.

Mintegy 750 milliárd forintba kerülne az, hogy öt év alatt az átlagbérek 70 százalékáig felzárkóztassák az átlagnyugdíjakat – írja a 24.hu. A lap a Magyar Szakszervezeti Szövetség hatpontos javaslatcsomagjáról számol be, amelynek egyik pontja éppen ez lenne.

A portálnak nyilatkozott Juhász László, a MASZSZ nyugdíjas tagozatának elnöke, aki elmondta, hogy január végén fordulnának a kormányhoz javaslataikkal. A hat pont:

  • A nyugdíjemelés ne alultervezett infláción alapuljon. Emiatt az elmúlt években a nyugdíjasok novemberig „hiteleztek” a kormánynak, hiszen akkor fizetik a korrekciót.
  • A nyugdíjemelésnél vegyék figyelembe a bérek növekedését is (vegyes indexálás), hogy ne folytatódjon a nyugdíjak leszakadása a bérektől.
  • A helyettesítési aránynál (nyugdíj/legutolsó munkabér) legyen kiigazítás, ehhez pedig egy kiigazítási alap, és öt év alatt, azaz 2024-re zárkóztassák fel az átlagnyugdíjat az átlagbér 70 százalékára. Jelenleg a két szám között 25 százalékos különbség van.
  • A kormány márciusig készítsen felmérést a nyugdíjasok helyzetéről, a nyugdíjak értékvesztéséről, és tegyen javaslatot a korrekcióra. Mivel a nyugdíjat a legutóbbi kereset százalékában állapítják meg, így már az eltelt 3–4 év alatt is jelentős eltérések alakultak ki a nyugdíjaknál azonos biztosítási teljesítmény (ledolgozott évek, kereset) mellett, pusztán attól függően, ki mikor vonult nyugdíjba.
  • A kormány vezessen be alapnyugdíjat, amely a nyugdíjas létminimumhoz igazodna. Ez a legfrissebb, 2018-as adatok alapján 85338 forint volt. A tényleges nyugdíj ebből és a ledolgozott években befizetett járulékok után ájró munkanyugdíjból állna össze.
  • A kormány tekintse partnernek a nyugdíjasokat, döntéshozatal előtt egyeztessen érdekképviseleteikkel.

A szakszervezet szerint egy százalékpontnyi nyugdíjemelés 30 milliárdba kerülhet, így az elvárt felzárkóztatás 750 milliárdot emésztene fel 2024-ig. Juhász László szerint erre megvan a fedezet a GDP-növekedés és a bérnövekedéshez köthető megnövekedett járulékok és adók miatt.

(24.hu)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Raúl Castro bejelentette lemondását

Raúl Castro bejelentette lemondását

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni