szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három év alatt 1,8 millió euróval nőtt a bérköltség az élvonalbeli labdarúgó kluboknál. Egy focista átlagban az átlagkereset tízszeresét kapja meg.

Tovább növekedtek a magyar élvonalbeli kluboknál a focisták fizetése – számolt be az mfor.hu az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott üzleti jelentésére hivatkozva. A cikk szerint egy magyar klub átlagban a 2018-as évben 5,3 millió eurót költött el fizetésekre, vagyis az akkori év végi árfolyamon számolva 1,7 milliárd forintot.

A jelentés szerint 2018-ban 16 százalékkal, 8 millió euróval 64 millióra, vagyis a 2018 végi 321 forintos árfolyamon számolva 20,5 milliárd forintra emelkedtek a bérkiadások a 12 NB I.-es klubnál összesen. A bérköltségekből a labdarúgók fizetése 76,5 százalék, vagyis egy átlagos magyar csapatnál a focisták bére éves szinten 1,3 milliárd forint volt, ami havi 108 millió forint. Mivel egy klubnál átlagban 33 focista rúgja a bőrt, így az egy főre eső fizetés 3,3 millió forintra jön ki. Ez az összeg kereken az akkori nemzetgazdasági bruttó átlagkereset tízszerese.

Az mfor szerint a magyar focista-fizetéseket sikerült néhány év alatt felzárkóztatni a régiós viszonyokhoz képest. Az egy klubra eső 5,3 millió eurós bérkiadás már csak az ukrán és a lengyel csapatoknál magasabb. 2015 még a román fizetésekkel volt a magyar egy szinten, 3,5 millió euró, ez nőtt meg nálunk 1,8 millió euróval 3 év alatt, míg a románoknál ez a növekmény csak 200 ezer euró volt.

A magyar fizetések növekedése két jogszabályváltozásnak is köszönhető:

  • 2017 szeptemberétől lépett életbe a fideszes Tiba István javaslata, miszerint a sportvállalkozások mentesülnek a sportoló bére után fizetendő ekho teljesítése alól, illetve
  • a kormány megnövelte az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás felső határát, 250 millió forint éves juttatás helyett már 500 millióig lehet ezt az egyszerűsített adózási formát választani.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Véget ért a szükségállapot Csehországban