szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Módosult a Babaváró hitel egyik feltétele: szigorodott az elvárt, legalább 3 éves Tb jogviszonyra vonatkozó előírás. Ez azokat érintheti hátrányosan, akik a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatják vagy folytatták a tanulmányaikat. A változtatás következtében előfordulhat, hogy aki tavaly még jogosult volt Babaváróra, 2020-ban már nem.

A Babaváró hitel egy igen kedvező hitelkonstrukció, hiszen amennyiben az igénylést követő 5 évben gyermek születik, akkor a Babaváró a futamidő végéig kamatmentes marad, míg a második gyermeknél a fennálló tőketartozást 30 százalékkal csökkentik, a harmadiknál pedig a tartozása fennmaradó részét elengedik.

Az állami támogatás igénybevételéhez azonban számos jogszabályi feltételt is teljesítenie kell az igénylőknek. Ezek közül 2020. január 1-jén az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási (Tb) jogviszonyra vonatkozó elvárás változott meg, ami a Bankmonitor.hu hitelszakértőinek tapasztalatai szerint eddig is az egyik legnehezebben megugorható akadálynak bizonyult.

A Babaváró hitelre vonatkozó kormányrendelet maga nem változott, az igénylő házaspár legalább egyik tagjának továbbra is minimum 3 év folyamatos Tb jogviszonnyal kell rendelkeznie, amiből az utolsó 180 napnak magyar munkaviszonyból kell származnia. (Ez utóbbi azt jelenti, hogy a külföldön élő és dolgozó családok akkor sem igényelhetik a Babavárót, ha egyébként tervezik, hogy a hitel felvételét követően hazatelepülnének. A csok – családok otthonteremtési kedvezménye – azonban számukra továbbra is elérhető.)

Ugyanakkor az elfogadható jogviszonyok köréből kikerült egy elem: 2020. januárjától nem minősül biztosítottnak a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában tanulmányokat folytató tanuló. Vagyis a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban eltöltött évek a továbbiakban nem számítanak bele a 3 éves jogviszonyba.

Mi felel meg a Tb jogviszonynak jelenleg?

  • Munkaviszony*
  • Álláskeresési támogatás
  • Egyéni vállalkozó*
  • Társas vállalkozó*
  • Megbízási szerződés*
  • Egyházi szolgálati jogviszony*
  • Mezőgazdasági őstermelő*
  • Felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytató személy
  • Más állam társadalombiztosítási rendszerében biztosított személy

(*Az utolsó 180 napos időszakban is elfogadhatók.)

Folyamatos jogviszonynak számít, ha maximum 30 nap telik el két Tb jogviszonyra jogosító tevékenység között. Emellett az is elfogadható, ha a felsőoktatási tanulmányok befejezését követő 6 hónapon belül talál munkát az igénylő. Viszont a közfoglalkoztatási jogviszonyból maximum egy év számítható be.

Az utolsó 180 napra szigorúbb szabályok érvényesek, abban az időszakban kizárólag a vállalkozói és alkalmazotti jogviszony fogadható el.

Példa a változásra: Az a fiatal pár, melynek egyik tagja 2017. decemberéig szakiskolában folytatott tanulmányokat, azóta pedig folyamatos, alkalmazotti munkaviszonya van, tavaly év végéig megfelelt a Babaváró Tb jogviszonyra vonatkozó előírásainak, míg 2020. januárjától már nem lesz csak 2 éves Tb jogviszonya, emiatt nem lesz jogosult a támogatásra.  

UPDATE:

Cikkünk megjelenése után az alábbi kommentárt adta a Pénzügyminisztérium:

Azokra, akik 2020. május 31-ét megelőzően váltak szakgimnázium, szakközépiskola tanulójává még a 2020 január 1-je előtti szabályok az érvényesek. Vagyis ezekre a tanulókra a Tbj törvény 2020. január 1. előtti feltételei lesznek az érvényesek. Ezek alapján a tanulószerződés alapján szakképző iskolában tanuló továbbra is biztosítottnak minősül, amennyiben a tanulói jogviszonyt 2020. május 31-e előtt létesítette. Emiatt ez az időszak is beleszámít a Babaváró hitel szempontjából a 3 éves Tb jogviszonyba.

2020. májusát követően a tanulói szerződés rendszere átalakul, az új rendszerben a szakképzési munkaszerződés alapján válik biztosítottá a tanuló, így ez az időszak is beleszámít a Babaváró hitel szempontjából a 3 éves Tb jogviszonyba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Megduplázzák a családi pótlékot Romániában

A román parlament megszavazta, az államfő pedig kihirdette a családi pótlék duplázásáról szóló törvényt, bár végrehajtására jelenleg nincs pénz a költségvetésben. Magyarországon a családi pótlék 2008 óta nem emelkedett, a Fidesz ugyanis az adókedvezményeket preferálja.

Itt a Huawei új mobilja, az egymillió forintos Mate Xs

Itt a Huawei új mobilja, az egymillió forintos Mate Xs

Szávay István kilépett a Jobbikból

Szávay István kilépett a Jobbikból

Rengeteg tűzoltó és rendőr lepte el a Király utca környékét

Rengeteg tűzoltó és rendőr lepte el a Király utca környékét