szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kétszáz milliárd eurón mehet még az izmozás, de nagy rá az esély, hogy megszületik a konszenzus. Egy magyar vétó még kinézhet a költségvetésnek a jogállami feltételrendszer miatt, de azzal nagyon rosszul járhatunk.

Reális esélyt látnak arra, hogy a valószínűleg február 20-án kezdődő és szükség esetén több napig tartó rendkívüli EU-csúcson létrejön az egyhangú megállapodás az EU következő, 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről - nyilatkozták EU-források a Bruxinfónak.

Már a tárgyalások utolsó szakaszában vannak, egyes tagállamok már megbarátkoztak a gondolattal, míg mások csak most ébredeznek és pánikolni kezdtek – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő bennfentes forrás.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke várhatóan február 20 körülre hívja össze Brüsszelbe a 27 uniós tagállam vezetőit, hogy nyélbe üssék a hét évre szóló költségvetési alkut. A Brexit miatt minimum 60 milliárd euróval kevesebb lesz az elosztható pénz.

A megegyezés neuralgikus pontja, hogy az Európai Bizottság az EU27-ek nemzeti bruttó jövedelmének (GNI) 1,114 százalékát javasolta a kiadások főösszegének. A költségvetés nettó befizetői ezt sokallják: Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország és Németország hallani sem akar a GNI 1 százalékáról nagyobb büdzséről. A szinten tartás és az 1 százalék között a különbség 200 milliárd euró, vagyis komoly összegről van szó.

A Bruxinfó szerint Charles Michel körülbelül tíz nappal a rendkívüli csúcs előtt juttatja majd el a tagállamoknak kompromisszumos javaslatát, ami egyes várakozások szerint a Bizottság által javasoltnál valamivel nagyobb vágást irányoz majd elő.

A lap szerint nagyon szűk a magyar mozgástér. A bizottsági javaslat 24, a finn elnökségé pedig 27 százalékkal csökkentené a magyar felzárkóztatási forrásokat a 2014-2020-as időszakhoz képest, ami nagyjából 5,7-6,5 milliárd eurót jelent. Hét évvel ezelőtt Orbán Viktornak sikerült 4 milliárd euróval növelni a magyar kohéziós nemzeti borítékot, erre most viszont csekély az esély.

A Bizottság által javasolt jogállami feltételrendszert mostanra csak egy tagállam, Magyarország utasítja el. Igaz, hogy a lengyelek sincsenek oda érte, de az álláspontjukat sokkal puhábbnak tartják, és nem számítanak vétóra, ami viszont Budapest esetében nem teljesen kizárható.

Amennyiben a magyarok vagy a lengyelek vétóznának, akkor az új eszközt leválaszthatnák a többéves keretköltségvetésről és minősített többségi döntéssel viszonylag gyorsan keresztülnyomhatnák a rendelet asztalon lévő tervezetét a Tanácson. Ráadásul még erősebb formában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígér a Bankszövetség

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígér a Bankszövetség