szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az igazságügyi miniszter arra szólítja fel a keresztény-konzervatív pártokat, hogy nyújtsanak alternatívát a zöld liberalizmussal szemben.

Varga szerint Nyugat-Európában a zöldpártok azért tudtak megerősödni, mert egyrészt nincs ellenfelük a pályán, másrészt, hiába nem nyújtanak igazi megoldást a klímaváltozásra, a téma fontossága miatt sok szimpatizánst szereznek. Az igazságügy miniszter szerint éppen ezért Európa konzervatív pártjai körében minél előbb keresztény-konzervatív zöldpolitikára lenne szükség a zöld liberalizmussal szemben.

A párizsi klímaegyezmény bírálata

Természetesen tökéletes összhangban Varga a Politicón megjelent véleménycikke a nemzeti klíma- és energiastratégiával. Ennek megfelelően Orbán Viktor szavait is idézi, mondván a klímasemlegesség költségét a legnagyobb szennyezőknek kell állnia, illetve hogy nem lehet a hátrányosabb régiók gazdasági fejlődésének és a polgárok, munkavállalók és nyugdíjasok kárára, valamint az emelkedő árak és adók révén finanszírozni Európa klímacéljait – ami magával hozza azt is, hogy nem lehet a kohéziós alapoktól elvenni forrásokat. A Párizsi Klímaegyezménynek véleménye szerint korlátozott a hatása a legnagyobb szennyező országokra, amelyek amúgy sem teljesítik a megállapodással vállaltakat. A klímaegyezményt instant, túlzó és könnyen kommunikálható vállalásnak tartja, amely nem veszi figyelembe a társadalmi, gazdasági és kulturális hatást, valamint a végrehajthatóságot.

Kiemeli azt is, hogy az egyes országoknak kellene eldönteniük, hogy olyan környezetvédelmi szabályokat hozzanak meg, amelyek az adott ország környezetén és szükségletein alapszanak és a fenntartható fejlődést, a karbonsemlegesség elérést szolgálják – az Magyarország esetében a kormány szerint a nukleáris energia.

Miben nyilvánul meg a keresztény zöldpolitika?

Európának a hagyományos közösségeket és a vidéki gazdálkodókat és azokat az embereket kellene támogatnia Varga szerint, akik élen járnak a környezetbarát életmódban és azokat a mozgalmakat, amelyek a teremtett világunk megőrzéséért dolgoznak, keresztény eszmék inspirálták.

A konzervatív megközelítés Varga cikke alapján a vidéki közösségek és a helyi kezdeményezések és megoldások támogatása a bizonytalan, kikényszeríthetetlen globális vállalások helyett. „Fontos, hogy a nagyvárosban élőket is érzékenyebbé tegyük a helyi problémákra, és hogy felelősebb fogyasztói döntéseket hozzanak, vegyenek helyi termékeket, és ne fogyasszanak túl” – írja Varga Judit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg