szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyészség szóvivője megerősítette, hogy tervben van a találkozó a két fél között. A téma: az uniós pénzek felhasználása.

Még a héten Budapestre látogathat az unió csalás elleni hivatalának (OLAF) vezetője, hogy a legfőbb ügyésszel, Polt Péterrel tárgyaljon, értesült az Euronews.

Az ügyészség szóvivője megerősítette, hogy tervben van egy ilyen találkozó a két fél között, de azt hivatalosan akkor fogják kommunikálni, ha biztossá vált.

Az OLAF igazgatója, Ville Itälä még egy tavalyi interjújában hozta fel az uniós pénzek magyarországi felhasználását, és ugyanekkor beszélt arról is, hogy

szeretne leülni a magyar legfőbb ügyésszel, hogy személyesen tisztázza, mi áll a nagyszámú magyarországi vizsgálat hátterében.

Az OLAF tavalyi jelentésében Magyarország nagyon rossz helyezést ért el, mivel itt indult a legtöbb vizsgálat az uniós pénzek ügyében. Az ügynökség a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek közel négy százalékát problémásnak tartja. Emiatt valószínűleg uniós pénzeket kell majd visszafizetni – emlékeztet a lap.

Úgy tudni, a szervezet igazgatója csütörtökön és pénteken tartózkodik majd Budapesten, ez idő alatt pedig Varga Judit igazságügyi miniszterrel is találkozik.

A Transparency International a múlt héten kiadott jelentésében arról számolt be, hogy az EU második legkorruptabb állama Magyarország. A dokumentumból az is kiderül, hogy az EU-forrásból finanszírozott közbeszerzéseknél kiosztott pénz húsz százalékát Mészáros Lőrinc cégei nyerték el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!