szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tarlós István idején beígért összeg pedig igen fontos lenne, másképp aligha fog összejönni a pótlás a Nagyvárad tér és Lehel tér közötti metrófelújítás alatt.

A kormány tavaly júliusban úgy döntött, támogatja a fővárosi közösségi közlekedés autóbusz-járműparkjának cseréjét, melyre 3,2 milliárd forintot biztosítottak, ám ez az összeg január végéig sem érkezett meg a fővároshoz – írja a Népszava.

A még Tarlós István korábbi főpolgármester idején beígért összeg a 3-as metróvonal középső szakaszának felújítása miatt lenne fontos, hogy legyen elég jármű, amely a munkanapokon 520-540 ezer fős tömeget viszi. De a BKV-nak egyelőre nincs ennyi busza.

A társaság épp ezért 35-40 busz vásárlását tervezte a kormány által tavaly ígért támogatásból, de mivel az nem érkezett meg, a feladatot máshogy kell megoldani. A B-terv, hogy a főváros 40 darab Euro 5-ös besorolású használt buszokat vesz, nagyságrendileg 20 millió forint egységáron, de azt hivatalosan még nem tudni, honnan.

Bár a beszerzési ár aránylag alacsony, erre még rárakódik a szállítási és az annál lényegesen nagyobb honosítási költség, amely a lap szerint buszonként akár 15-20 millió forintra is rúghat. Ebben ráadásul még nincsenek benne a különféle vizsgadíjak és a járművek BKV-s felfestései sem.

Többen úgy tartják, hogy ha a kormány mégis átutalná a kormányhatározatban megígért összeget, az új buszok aligha érkeznének meg időben.

A hármas metró középső szakaszának felújításához nettó 90, 9 milliárd forintos szerződést kötöttek, a feladatot a Swietelsky Építő Kft. kapta. Az északi szakasz hat, a déli szakasz öt állomásának felújítását a Strabag Építőipari Zrt. bonyolítja le, csaknem 50 milliárd forintért. A teljes munka befejezésének határideje 2022 vége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!