szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs kegyelem, folytatódik a forint hétfő óta tartó szabadesése.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Napról napra egyre nagyobb a baj a forinttal. Hétfőn még csak 340-ről 345-re ugrott a forint/euró árfolyam, kedden onnan 348-ig gyengült, szerdán már 354-nél járt a mutató. Csütörtök reggel pedig, ahogy Európa-szerte kinyitottak a tőzsdék, villámgyorsan beesett a forint a 355-ös szintre, és még itt sem volt leállás:

a napi, és természetesen új történelmi mélypont 359,26.

Ezt a mélypontot a délelőtt 9-es tőzsdenyitások után nagyjából negyedórával érte el a forint. Utána egy kicsit korrigált, de ez is csak azt jelenti, hogy 357 környékén jár az árfolyam.

A feszült nemzetközi helyzetben, amikor mindenki azt találgatja, mekkora károkat fog okozni a világ és Európa gazdaságának a koronavírus-járvány, a befektetők tömegesen menekítik át a pénzüket a legbiztonságosabb devizákba, főleg euróba és dollárba. Az igazi problémát az okozza, hogy egyelőre a szakértők sem nagyon tudják megtippelni, hol érhet véget a zuhanás. Az eddigi lélektani határnak a 350-es szint számított, csak a legbátrabb elemzők mondták azt, hogy akár 360 forint is lehet egy euró, mára viszont már örülnénk, ha újra 350-nél járna az árfolyam.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

7 alkalom, amikor a forintgyengülést megpróbálták megmagyarázni

A forint gyengülése miatt hibáztatták már a médiát, hivatkoztak a szilveszteri buliból józanodó spekulánsokra, de azt is mondták, hogy örülnünk kellene a gyengülésnek. Összegyűjtöttük, hogy az elmúlt évtizedek nagy forintgyengüléseire mit reagáltak a politikusok és a gazdasági döntéshozók.