szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fertőtlenítés is pénzbe kerül, de az intézmények bezárása is fejtörést okoz a polgármestereknek. Néhány faluban önkéntesek varrják az önkormányzati dolgozók számára a hiánycikknek számító maszkokat, van, ahol a háziorvosuknak a neten próbálnak védőeszközöket szerezni. Másutt meg magát az orvost parancsolták el a munkától, mert idős.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése után a polgármesterekre hárult a helyi intézmények bezárása, ahogy nekik kell megbirkózniuk a lakosság kérdésözönével is. Egy sor dolgot persze leleményességgel meg lehet oldani, viszont vannak ügyek, amelyekről úgymond bekötött szemmel kell dönteniük a településvezetőknek: az óvodák, bölcsődék és egyéb önkormányzati intézmények felfüggesztése, az önkormányzati dolgozók és a közmunkások foglalkoztatása vagy szabadságolása, és legfőképpen

ezek finanszírozása.

Minden település a lehetőségeihez mérten más-más megoldással próbálkozik, Drávaszerdahelyen például arról döntött a polgármester, hogy minden család, ahol a távoktatás miatt otthon kényszerülnek maradni, százezer forintot kap az esetleges pénzkiesés pótlására. De a baranyai falu, sajnos, ritka példa, az önkormányzat ugyanis egy gázelosztó cég iparűzési adójának köszönhetően van kiváltságos helyzetben.

"Sokáig nem lehet ezt húzni"

A Békés megyei Lökösházán egy hét szabadságot kap mindenki, aki a gyermekei távoktatása miatt otthon marad, de hosszabb távon még a polgármester sem látja, hogyan lesz. „Aki retteg a fertőzéstől, azt hogyan kötelezzem munkavégzésre?” – teszi fel a kérdést Szűcsné Gergely Gyöngyi, aki szerint, ha a járványhelyzet nem csillapodik rövid időn belül, úgy a közmunkásoknak járó legfeljebb 20 nap szabadság sem lesz elég.

A helyiek helyzetét nehezíti, hogy a közvetlenül a határ mellett fekvő térségből sokan járnak át Romániába dolgozni, ezek a lehetőségek napról-napra egyre bizonytalanabbá válnak. Így hamarosan a gyermektelen, vagy már nem iskolás gyermekeket nevelő családok is pénz nélkül maradhatnak, miközben a polgármester szerint a támogatásokra fordítható összegből nem futja mindenki megsegítésére. A településeknek ugyanis igényelniük kell a szociális célra fordítandó forrásokat, amelyeknek hetven százalékát közvetlenül kell visszajuttatni a lakossághoz lakhatási, gyógyszer, illetve egyéb támogatásként, de ezek az utalások is havonta érkeznek a kasszába, és csak a betervezett célra lehet fordítani őket. A következő évi igényléseket pedig szeptemberben kell beadni, és decemberben bírálja majd el a Belügyminisztérium. „Pedig most kell a pénz a családoknak, vagy az elkövetkező hetekben, hónapokban” – mondja a polgármester. A hvg.hu az ügyben megkereste a Belügyminisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

©

A 2900 lelkes községben egyébként már vasárnap döntött arról a képviselőtestület, hogy az önkormányzat szájmaszk-alapanyagokat vásárol, amelynek megvarrásához önkénteseket keresnek. A polgármester tisztában van azzal, hogy ez a vírus ellen nem ad teljes védettséget, de elmondása szerint az intézményeik dolgozói számára mégis jelent egyfajta minimális védelmet, főleg azoknak, akik az idősek gondozását végzik, de második körben a közétkeztetésben, illetve a hivatalban alkalmazottakat is ellátják ezekkel úgy, hogy a hatvanfokos mosás után újra és újra használhatják. A településvezető elmondása szerint már az első napokban nekilátott a tisztítószerek, fertőtlenítők beszerzéséhez,

amikor beszéltünk, éppen egy hatvanezer forintos számla volt előtte, de biztosra veszi, hogy százezreket fognak csak erre a célra költeni.

Kübekházán pedig azt mesélte a polgármester, hogy maga rohangál a fertőtlenítőért, a maszkokért. Molnár Róbert végül még a közösségi oldalra is kitett egy segítségkérő posztot, mely szerint, aki tud, az segítsen ezek beszerzésében. Egyébként már a csongrádi faluban is azt szervezik, hogy varrhatják meg maguknak a maszkokat, hiszen náluk is feszes költségvetés készült, így nem futja vásárlásra.

Ezer gond

Sok település vezetője inkább nem nyilatkozott névvel, hivatalosan: az egyik békési településen úgy rendelték el az óvoda bezárását, hogy felügyeletet biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei nem tudnak szabadságot kivenni. A beosztott óvónő viszont idősebb, a szakszervezet pedig kiáll az idősebb kollégák biztonságáért, így a polgármester azért aggódik, hogy milyen pert szabadítanak majd az önkormányzat nyakába, ha kötelezi az óvónőt az ügyelet ellátására.

Másutt 74 éves a háziorvos, ezért a rendelet szerint ő nem végezhetne munkát, de a saját felelősségére vállalta a rendelést, miközben igyekszik betartani a megfelelő biztonsági előírásokat. Van, ahol az okoz problémát, hogy az iskolás gyermekeket nevelő közmunkásokat mennyi ideig és milyen formában kell kivonni a munkából – a helyzetet az sem könnyíti, hogy sok helyen üres a szociális kassza. Egy kisvárosban pedig azzal kereste meg a településvezetőt egy ruhaüzletet vezető vállalkozó, hogy a rendeletek szerint délután háromig tarthat nyitva, de a panaszkodó szerint így hamar tönkre fog menni, mert eddig pont a forgalomhoz igazodva volt nyitva csak délután az üzlet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Hogyan segíthetek az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus idején?

Szakácsok ételt főznek nekik, önkéntesek a gyerekeiket tanítják, lakástulajdonosok pedig ingyen szállást kínálnak számukra – még csak a járvány kezdetén vagyunk, de már most sokan összefogtak, hogy segítsék a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozókat. De pontosan mit tehet egy átlagember, ha tényleg tehermentesíteni akarja az ápolónők és az orvosok munkáját? Vigyünk nekik ebédet? Varrjunk nekik maszkokat? Utaljunk pénzt? Egészségügyi szakemberek segítségével próbáltunk válaszolni. Annyi segítség van, hogy a kormány már önkéntességi akciócsoportot is felállított a koordinálásra.

hvg.hu Vállalkozás

Az egész magyar gazdaságot megrengeti az autógyárak leállása

A teljes magyar ipar majdnem harmadát az autógyártás jelenti, a GDP 4-5 százalékát ez a szektor adja. A koronavírus nélkül is bajban lenne az autóipar, a járvány viszont extrémen súlyossá teszi a helyzetet. És azt sem tudni még, mi lesz a beszállítókkal, valamint a több tízezer alkalmazottal.

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Mennyi hatalmunk van az életben?

Mennyi hatalmunk van az életben?

Dárdai Pál és egyik segítője is koronavírusos

Dárdai Pál és egyik segítője is koronavírusos