szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kína a világjárvány ellenére nyitott globális gazdaságot akar – ezt hangsúlyozta Hszi Csinping elnök, aki Pekingből vett részt azon a videokonferencián, melyet a G20 állam- és kormányfők rendeztek meg. A pekingi China Daily már arról ír, hogy áprilistól megindulhat a fellendülés a világ második legnagyobb gazdaságában.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kínában a televízióban mind gyakrabban mutatják a vezetőket maszk nélkül, hogy felhívják a lakosság figyelmét: lassan lecseng a válság, kezdődhet a gazdasági élet újraindítása. Méghozzá nem akárhogy. Nem a régi utat akarják folytatni, hanem előre menekülnek.

A kínaiak – eltérően az amerikai vagy európai válságenyhítő intézkedésektől – nem mindenkit érintő válságtervekkel akarják dinamizálni a gazdaságot, hanem csakis azok a cégek és szektorok kapnak támogatást, melyeket Pekingben a jövő irányának tekintenek. Mindenekelőtt az informatika, ahol Kína ki akarja használni az 5G-rendszer bevezetésében fennálló helyzeti előnyét.

Legalábbis ezt gondolják Pekingben az Állami Terv és Reformbizottságban, amely az agytrösztje a gazdaság irányításnak Kínában. Már több mint 160 ezer átjátszótornyot építettek Kínában, amely jelenleg előnyben van vetélytársaival szemben az 5G technológiában. De ez nem elég: 180 milliárd dolláros beruházást terveznek ebben a stratégiai ágazatban 2025-ig, amikor Peking reményei szerint már minden második beszélgetés az 5G rendszeren keresztül zajlik majd az országban.

Mi lesz a kereslettel?

Pekingben nagyon figyelnek arra, hogy olyan cégeket támogassanak, amelyek el is tudják adni az áruikat az alaposan felbolydult világpiacon. A világgazdaság leállása 30 százalékkal csökkentheti a keresletet Kína árui iránt a következő félévben – írja a Nomura csütörtöki jelentésében.

Ez azt jelentheti, hogy a következő félévben több mint 18 millió kínai veszítheti el az állását, mert a külföldi piacokon drámai mértékben visszaesett a kereslet. Állnak például azok a gyárak Dél-Kínában, melyek olyan luxuscégeknek szállítottak, mint például a Prada – panaszkodik a Global Times, amely felszólítja a jegybankot, hogy a világ többi részéhez hasonlóan csökkentse a kamatlábat, hogy levegőhöz juttassa a gazdaságot, mely padlót fogott az első negyedévben Kínában.

Az ázsiai óriásban most abban reménykednek, hogy pozitív mérleggel zárhatják az évet – ellentétben vetélytársaikkal. Sőt a China Daily már annyira optimista, hogy szerinte az Új Selyemút program is tovább folytatódhat. Miért? Mert míg Kína továbbra is a nyitott világgazdaság híve és növeli külföldi befektetéseit addig az USA és más vetélytársak befelé fordulnak – írják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!