szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy különbségek voltak az uniós országok közt a járvány előtt abban, hogy a foglalkoztatottak közt hányan dolgoztak otthonról.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt a foglalkoztatottak jelentős része otthonról kénytelen dolgozni az Európai Unió egészében – közülük sokaknak ilyesmi most fordul elő először. A járvány előtt, 2019-ben uniós átlagban a 15-64 év közötti foglalkoztatottaknak mindössze 5,4 százaléka dolgozott általában otthonról – írja közleményében az Eurostat.

Az elmúlt évtizedben ez az arány lényegében alig változott, folyamatosan 5 százalék körül mozgott. Azonban azoknak az aránya, akik ha nem is rendszeresen, de alkalmanként otthonról dolgoztak, folyamatosan nőtt: a 2009-es 6 százalékról 9 százalékra.

Mi kell a távmunkához? Öt dolog, amit feltétlenül gondoljon át, mielőtt belevág

A koronavírus terjedésének idején a kormányzati intézkedések mellett a józan ész is azt diktálja: amelyik munkakörnél ez értelmezhető, azt át kell állítani távmunkára. Persze ezt könnyebb mondani, mint a gyakorlatban megvalósítani. Összeszedtük, miként lehet zökkenőmentes(ebb) az átállás.

Ami a nemek közti megoszlást illeti, a nők valamivel nagyobb része dolgozott rendszeresen otthonról, mint a férfiaké (5,7, illetve 5,2 százalék). Korcsoportok szerint az idősebb foglalkoztatottak körében nagyobb arányú volt a rendszeres otthoni munkavégzés, mint a fiatalabbak körében.

A tagállamok közt nagy különbségek voltak az otthonról dolgozó foglalkoztatottak arányában:

Csak Romániában és Bulgáriában dolgoztak (arányaiban) kevesebben rendszeresen otthonról, mint Magyarországon. Valamivel jobb a helyzet, ha az alkalmanként otthonról dolgozók arányát nézzük, ebben az összehasonlításban hátulról a hetedik volt, de még így is messze elmarad nemhogy az élbolytól, de az uniós átlagtól, sőt a többi visegrádi országtól (Szlovákia, Csehország, Lengyelország) is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését