szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat hét alatt több mint 30 millió ember került utcára az Egyesült Államokban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 3 millió 839 ezerre rúgott az április 25-én zárult héten az Egyesült Államokban. Ez 603 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban regisztrált 4 millió 442 ezernél.

Elemzők ennél jobb adatra, 3,5 millió segélykérelemre számítottak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 757 ezerrel, 5 millió 33 ezer 250-re süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A 2007–2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

Immár a hatodik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

Minden idők rekordjaként hat hét alatt több mint 30 millió ember került utcára, ahogy a gyorsan terjedő koronavírus-járvány és annak megfékezését célzó szigorú intézkedések miatt számos munkaadó kényszerült leállítani a termelést és elbocsátani dolgozóit.

Közgazdászok arra számítanak, hogy a munkanélküliségi ráta elérheti a 20 százalékot is áprilisban. Ennél rosszabb értéket, 25 százalékot, az 1930-as évek nagy válságában mértek.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 2 millió 174 ezerrel, 17 millió 992 ezerre nőtt az április 25-ével végződött héten, ami minden idők legrosszabb értéke. Elemzők a tényadatnál is rosszabbat, 19,23 milliós számot vártak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 3 millió 733 ezer 250-nel, 13 millió 292 ezer 500-ra emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mínusz 20 fokot mértek a Bakonyban

Mínusz 20 fokot mértek a Bakonyban

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Megérkezett Moszkvába Navalnij

Megérkezett Moszkvába Navalnij