szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Kínára alapozza optimizmusát a Wall Street egyik legbefolyásosabb pénzintézete.

A globális GDP 16%-kal csökkent január elseje óta, de most a fokozatos nyitást követően V-alakú fellendülés következhet. Az egész éves GDP pedig U formájú lesz, vagyis a gyors visszapattanás helyett egy ideig a mélyponton marad a kibocsátás, mielőtt újra növekedni kezdene – jósolja a Wall Street egyik legbefolyásosabb pénzintézete. "A GDP növekedésére számítunk, mert mind a cégek, mind pedig az emberek megtanultak együtt élni a vírus problémájával" – írja a Goldman Sachs friss jelentése.

Miből meríti optimizmusát a pénzintézet, melynek egykori embere, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kidolgozta a 2200 milliárd dolláros válság csomagot az amerikai gazdaság számára?

Kína a remény alapja

Miközben Trump elnök elszántan támadja Kínát, a Goldman Sachs arra mutat rá, hogy a kínaiak elsőként jutottak túl a vírusválságon, az ottani nyitás óta pedig dinamikusan növekszik a GDP. Andrew Tilton, a Goldman Sachs vezető Ázsia-szakértője úgy nyilatkozott a CNBC televízióban, hogy a kínaiak újranyitása tanulságos lehet az USA és az egész világ számára. "Azt látjuk, hogy az ipar jóval gyorsabban helyreállhat, mint a szolgáltató szektor" – mondja.

Kínában csak óvatosan haladnak az újranyitással, ezért Tilton szerint a járvány előtti állapot csak jövőre állhat helyre az ázsiai nagyhatalomnál és még később más országokban. Mindezzel együtt a kínaiak növekedési dinamikája irigylésre méltónak tűnik Amerikából nézve: ha ezt a dinamikát csak megközelítjük, már jó – mutat rá a Goldman Sachs jelentése.

Pekingben hivatalosan még mindig reménykednek abban, hogy az év végén 5%-os GDP-növekedést mutatnak majd fel. Külföldi szakértők 2-3%-ot reálisabbnak tartanak. Az USA és az EU esetében viszont szinte mindenki negatív számra számít, vagyis növekedés helyett visszaesésre. A Goldman Sachs szerint a második félévet már dinamikus növekedés jellemezheti az egész fejlett világban. A második negyedévben nem kevesebb mint 32 százalékos bővülésre számítanak.

A nyitás veszélyes lehet

A tanulmány rámutat arra, hogy ez az optimista forgatókönyv csakis akkor érvényes, ha a nyitás következtében nem gyorsul fel a koronavírus terjedése, és nem fokozódik a járvány. Az Egyesült Államokban jóval több halottja volt eddig is a járványnak, és Donald Trump szerint a következő hetek különösen veszélyesek lehetnek. Ezért az újraindulás fokozottan kockázatos lehet. Ám ha bejön a Goldman Sachs optimista forgatókönyve, akkor az egész fejlett világ fellélegezhet. Mindehhez a jegybank szerepét betöltő FED megteremtette a pénzügyi keretet – hangsúlyozza a jelentés, melyet a Business Insider ismertet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hulladéktörvény: az Ab részben igazat adott Ádernek

Hulladéktörvény: az Ab részben igazat adott Ádernek

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Ezreket bocsát el a FedEx Európában