szerző:
Bankmonitor/Fülöp Norbert
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MNB pontosította, módosította állásfoglalását a hitelmoratóriumot követő törlesztőrészlet maximális összegére vonatkozóan. Az új állásfoglalás értelmében a törlesztő csak abban az esetben haladhatja meg a szüneteltetést megelőző fizetési kötelezettséget, ha a moratórium időszaka alatt megemelkedne a kamat. A Bankmonitor életszerű példákon keresztül mutatja be, hogy mit is jelent ez.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az MNB oldalán található dokumentum alapján a jegybank pontosította a moratóriumot követő törlesztőrészlet nagyságára vonatkozó korábbi álláspontját. Az új értelmezés alapján a szüneteltetést követően csak akkor emelkedhet a havi törlesztőrészlet – ami tartalmazza az eredeti hitelre és a moratórium alatt felhalmozott kamatra fizetendő összeget is –, ha emelkedne a moratórium időszaka alatt a fizetési kötelezettség.

A hitelmoratórium ideje alatt – 2020. március 19-től év végéig – az adósoknak hitelük törlesztőrészletét nem kell megfizetniük. Ez azonban nem jelent kamatmentességet, tartozáselengedést. A szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot a hátralévő futamidő alatt kamatmentesen, egyenlő részletekben szükséges megfizetni. A moratórium időszaka és a felhalmozott kamat miatt azonban emelkedne a törlesztőrészlet. Ezt elkerülendő a bankoknak olyan mértékben kell meghosszabbítaniuk a kölcsön futamidejét, hogy a fizetési kötelezettség ne növekedjen.

Melyik törlesztőrészlethez képest nem emelkedhet a moratóriumot követő havi kötelezettség?

Az új értelmezés alapján a moratóriumot megelőző utolsó részlet, illetve a szüneteltetés időszaka alatt felmerülő legmagasabb havi fizetnivaló összegét nem haladhatja meg a moratóriumot követő törlesztő. Vagyis a kalkuláció során nem kell figyelembe venni a futamidő során korábban megfizetett törlesztők összegét.

Ez jó hír azoknak, akiknek kamata a korábbiakban csökkent, márpedig az elmúlt években a kamatkörnyezet alakulása miatt számos ilyen kölcsön van. Ezeknek az adósoknak ugyanis a havi törlesztőrészlete nem fog megemelkedni a moratóriumot követően.

De mit jelent a moratórium ideje alatt felmerülő törlesztőrészlet? Hiszen az adósnak nincs fizetési kötelezettsége a szüneteltetés alatt. Az MNB szerint jó megközelítés lehet, ha megvizsgálja a bank, hogy a moratórium igénylése nélkül hogyan alakulna a havi törlesztőrészlet, majd ezeket végig kikalkulálja az év végéig és megnézi, hogy a moratóriumot megelőző utolsó esedékességhez képest emelkedett volna-e a havi fizetnivaló. Amennyiben lett volna nagyobb törlesztő, akkor azt tekinti a szüneteltetést követő maximális részletnek, melyet nem haladhat meg a tényleges fizetési kötelezettség.

Emelkedhet a moratóriumot követően a havi törlesztő?

Igen, ha a hitellel kapcsolatban – az eredeti szerződésből eredően – valamilyen olyan esemény következne be, ami miatt megemelkedne a törlesztőrészlet az év végéig.

Nézzünk erre két példát:

  1. 2015. februárban forintra váltottak egy deviza alapú lakáshitelt. A fennálló tartozás akkor 10 millió forint volt, a hátralévő futamidő 20 év. A kölcsön változó kamatozású, a törlesztőrészlet 3 havonta megváltozhat az aktuális 3 havi BUBOR – referencia mutató – értékének megfelelően. Forintra váltáskor a 3 havi BUBOR értéke 2,10 százalék volt, erre még a bank rátett fix, 2,5 százalék kamatfelárat. Azaz az induláskori kamat 4,6 százalék volt, mely 2020. márciusára – a BUBOR változása miatt – 2,73 százalékra csökkent. Ugyanakkor már most látható, hogy májusban a kamat meg fog emelkedni 3,60 százalékra a referenciamutató újabb módosulása miatt.
  2. Egy család lakáshitelt igényelt 2019. decemberében: a hitelösszeg 10 millió forint, a futamidő 20 év, a kamatperiódus 5 év. Az induló kamat 2,96 százalék. A család úgy szerződött a hitelre, hogy az első 6 hónapban mentességet kap a hitel tőkefizetési kötelezettsége alól. Vagyis idén júliusig csak kamatot és díjat kell fizetnie a banknak.

Mindkét példában látható, hogy a havi fizetési kötelezettség az alap szerződésből adódóan megemelkedne a moratórium időszaka alatt. Az első esetben a kamatemelkedés eredményezne növekedést, míg a második esetben az, hogy az adós elkezdené fizetni a hitele tőketartozását is.

Ezek az emelkedések pedig beépülhetnek a moratóriumot követő havi fizetési kötelezettségbe is.

©

A változó kamatozású hitelnél a kamatemelkedés miatt májustól moratórium igénylése nélkül a törlesztőrészlet megemelkedne 57 867 forintra, ezt az összeget nem haladhatja meg a szüneteltetést követő fizetési kötelezettség. Emiatt a futamidőt a bank meghosszabbítaná 14 hónappal, így összesen 183 darab törlesztője lenne az adósnak lejáratig. Vagyis 5 darabbal lenne több fizetési kötelezettség, mint ha nem kérte volna a moratóriumot. A teljes visszafizetendő összeg pedig 2,08 százalékkal emelkedne meg az eredeti, szüneteltetés nélküli állapothoz képest.

A halasztott tőkefizetésű kölcsön törlesztője júliusban a tőkefizetés megkezdése miatt nőne 56 300 forintra a szüneteltetés nélkül, ez lenne a moratóriumot követő maximális törlesztőrészlet összege. Emiatt a bank a futamidőt 1 évvel hosszabbítaná meg, vagyis összesen 240 darab törlesztőrészlet lenne a szüneteltetést követően. A teljes visszafizetendő összeg ebben az esetben 1,77 százalékkal emelkedne meg a moratórium miatt.

Az új értelmezés alapján azoknak nem emelkedhet a törlesztője, akiknek kamata az elmúlt időszakban csökkent. Feltéve, hogy nem következne be náluk kamatemelkedés a moratórium ideje alatt. Ez jó hír ezeknek a családoknak, hiszen a vészhelyzet és gazdasági visszaesés már önmagában is komoly terhet ró rájuk. A fizetési kötelezettség esetleges növekedése ezt még fokozná. Ugyanakkor a szüneteltetés ideje alatt az alapszerződésből eredően bekövetkezett törlesztőrészlet emelkedése – kamatemelkedés, hitelkönnyítés lejárata… – miatt megnövekedhet a fizetési teher a moratóriumot követően.

Update:

„A MNB május 18-i közleménye tovább pontosította a moratóriumot követő törlesztőrészlet meghatározását. Ez alapján a szüneteltetést követő első fizetési kötelezettség összege nem haladhatja meg a moratórium nélküli 2021. januári törlesztőrészletet. Vagyis a szüneteltetést követő első esedékesség összege emelkedhet és csökkenhet is attól függően, hogy az eredeti hitelszerződés alapján hogyan alakulna a kölcsön kamat, törlesztőrészlete 2021. januárjában.

Annak érdekében, hogy a hitelmoratóriumot követően ne emelkedjen ezen határ fölé a törlesztő a bank a futamidőt meghosszabbítja. A lenti példákban a moratórium alatt felmerülő maximális törlesztőrészlet megegyezik az azt követő első fizetési kötelezettség összegével. Ezért a példákban szereplő számítások eredményét az újabb értelmezés nem befolyásolja.”

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kínában gyártották a maszkokat, amiket az Operatív Törzs szerint meg kellett semmisíteni

Kínában gyártották a maszkokat, amiket az Operatív Törzs szerint meg kellett semmisíteni

Biztató nyár előtt: Szlovéniában harmadik napja nincs új fertőzött

Biztató nyár előtt: Szlovéniában harmadik napja nincs új fertőzött

"Ha az edzőm azt mondta, át tudok ugratni 30 emeletet, tudtam, képes leszek rá"

"Ha az edzőm azt mondta, át tudok ugratni 30 emeletet, tudtam, képes leszek rá"