szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Várták a Szent János Kórház koronavírus-osztályának ápolói a 180 százalékos bért, de a múlt havi munkájukért a legtöbbjük nagyon kevés fizetést kapott – írja a 24.hu. A kórház korábban azt közölte, hogy mindent kifizettek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A lapnak az egyik ápoló nyilatkozott, aki szerint az intézmény százezer forintot alig meghaladó összeget utalt át munkájáért, miközben 200 órát dolgozott áprilisban a fertőzött betegek között.

Az ápoló és a kollégái számítottak a 180 százalékos bérre, de azt egyelőre nem kapták meg – írja a lap, amely úgy tudja, hogy az osztályon 109 és 150 ezer forint körül mozogtak az áprilisi munkáért kapott bérek.

Az osztályra több helyről irányítottak át egészségügyi dolgozókat, a 24.hu szerint ők májusban az alapbérüket kapták meg.

Azok is rosszul járhattak, akiknek márciusban karanténba kellett vonulniuk, miután az osztályukra egy fertőzött beteg került. A lap forrása arról számolt be, hogy 100 százalékos táppénz jár az önhibáján kívül kialakult helyzetért, és az áprilisi utalásban ez meg is jelent. A májusi utaláskor viszont kiderült, hogy csak 60 százalék jár és a különbözetet levonták.

A Szent János Kórház szerint a 100 százalékos táppénzre való jogosultság megállapítása a kórháztól független, arról országosan egységesen az egészségbiztosítási törvény rendelkezik. „A táppénz számfejtésének gyakorlata, hogy első körben a munkavállaló havi bérének 60 százaléka kerül kifizetésre. Amennyiben a hatóság a beérkezett dokumentumok alapján lefolytatott vizsgálata keretében megállapítja, hogy a foglalkozási megbetegedés jogszabályi feltételei fennállnak, az állam gondoskodik a különbözet kifizetéséről" – írták.

Kedden jelentette be a Szent János Kórház, hogy a koronavírusos betegeket ellátó Covid-osztályokon dolgozók extra magas, 180 százalékos óradíját csökkentette kiemelten magas, 150 százalékos díjra a járványhelyzet javulásával. A kórház vezetése azt írta: a kórház a koronavírus-járvány első napjától biztosította a kiemelt kockázatú ellátóhelyeken dolgozók extra magas, 180 százalékos óradíját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!