szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Attól, hogy esnek a bérleti díjak, még megmaradtak az albérleti piac régi problémái. A jogi szabályozás túl bonyolult, mégis kimaradt belőle a bérlő és a bérbeadó sok joga és kötelessége, az pedig a válság idején jól látszik, hogy nemcsak az albérlők, hanem a lakást kiadók oldalán is nagy a bizonytalanság. A Habitat for Humanity összefoglalta az albérletpiac mostani helyzetét, és több javaslattal is előállt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hiába csökkennek az albérletárak ideiglenesen ezekben a hetekben a járvány okozta gazdasági válság alatt, az albérletpiac szabályozatlansága most is súlyos kockázatokat hordoz, és a megfizethetőség problémája sem csökken – hangzott el a Habitat for Humanity online sajtótájékoztatóján. A lakhatással foglalkozó szervezet Feketelakás 3.0 néven állított össze egy javaslatcsomagot az igazságosabb és átláthatóbb bérlakáspiacért.

Több százezer magyar él úgy, hogy a havi bevételeik több, mint 40 százalékát elviszik a lakással kapcsolatos költségek, és jogilag is bizonytalan a helyzetük

– mondta el Gosztonyi Ákos, a szervezet szakpolitikai munkatársa.

A javaslat szerzői külön hangsúlyozták: a bizonytalanság nem szűnt meg most sem, hogy az albérletárak esnek, csak most az is kiderül, hogy nemcsak a bérlők, hanem a lakást kiadók számára sincs hosszú távú kiszámíthatóság.

Ahogy rázúdulnak a piacra az egykori AirBnb-lakások, nő a kínálat, a jövedelemcsökkenés miatt viszont esik a kereslet. Logikus, hogy ez az árak csökkenését eredményezi rövid távon, de hosszabb távon a bérleti piac szűkülését hozhatja magával, és az ingatlanspekulációt is felpörgetheti. Ráadásul aki elvesztette a munkáját, az sokra nem megy azzal, hogy mások albérleti díja csökken.

De túl egyszerű volna a helyzet, ha csak az albérleti díj lenne a probléma. A Habitat for Humanity úgy látja: a jogi biztonság hiányát megszenvedik a bérlők és a lakáskiadók is.

A mostani szabályozás jogi ismeretek nélkül nehezen érthető, mégsem írja körül elég részletesen a bérlő és a bérbeadó kötelezettségeit és jogait

– fogalmaz a jelentés.

Szabó Natasa, a javaslatcsomag társszerzője arról beszélt: a bérbeadott lakások regisztrációjára, valamint kötelező kaucióvédelmi rendszerre volna szükség. Ez utóbbi azt jelentené, hogy a kauciót egy állami alapban kellene letétbe tenni, ahonnan visszaadják akkor, ha lejár a szerződés és nincs vita a két fél között. A bérbeadókat pedig adókedvezménnyel segítenék – a hosszú távra, valamint a kisgyerekes családok számára lakást kiadóknak kellene ezt kínálni a tervek szerint.

Ugyan több országban felvetik a gondolatot, hogy törvényben szabályozzák az albérletek árát, a Habitat nem ebben gondolkozik. A megfizethetőségre szerintük a megoldás az lehet, ha a kínálati oldalon avatkoznak be. A szerzők nevében Büttl Ferenc mutatott be erre példákat: az Airbnb korlátozása, a bérlakások építése és felújítása, vagy épp az üresen álló, illetve nem lakhatási céllal hasznosított lakások adóztatása lehetne megoldás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt

Halálos baleset történt a 84-es úton

Halálos baleset történt a 84-es úton

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja