szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha megszavazzák a költségvetést módosító salátatörvényt, a miniszter azoknak a kerületeknek segíthetne, amelyeknek akar.

Még csütörtökön került fel a parlament honlapjára a jövő évi költségvetést módosító salátatörvény, amely szerint Gulyás Gergely ötmilliárd forintot oszthatna szét a budapesti kerületeknek útfejlesztésre. A G7 szerint ez jelentős tétel a 23 fővárosi kerület kiadásaihoz képest.

A lap azt írja, hogy az összeg közel azonos a kormány által a települési önkormányzatoktól elvont gépjárműadó összegével. A 2018-as pénzügyi évben 5,9 milliárd forint volt e forrásból a kerületek bevétele. Így lényegében az elvonások egy részét visszaosztják nekik.

A javaslat szövege szerint a miniszter „a budapesti kerületi önkormányzatok részére útfejlesztések és utak aszfaltozása céljából kérelem nélkül támogatást nyújt”. A gyakorlatban a lap szerint ezt azt jelenti, hogy Gulyás annak ad(na) az 5 milliárd forintból,

akinek csak akar.

A forrásokat december 31-ig kell elkölteni. A G7 hozzátette, hogy a pénzt 2021-ben így csak az tudja elkölteni, aki már most a közbeszerzési kiírását készíti elő, hogy tavasszal indulhasson, és őszre befejeződhessen az építkezés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Gulyás Gergely: Változnak a kata szabályai

A kormány tervei szerint jövő januártól szigorítanak, mert sok nagyvállalat visszaél az adónemmel. A veszélyhelyzet megszűnése után második alkalommal tartott élőben kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Serdült Viktória Itthon

Gulyás Gergely: Akkor lesz tűzijáték, ha biztonságosan meg lehet tartani

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése és a veszélyhelyzet bevezetése óta először tartott élőben kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A védekezést sikeresnek nevezték, egy második hullámot azonban reálisnak tart a kormány, a virológusok szerint szeptemberben-októberben érkezhet. Az augusztus 20-ai ünnepségeket és a tűzijátékot ezért csak akkor rendezik meg, ha az biztonságos. A Pesti úti idősotthon vizsgálata során a Fővárosi Kormányhivatal a fenntartó önkormányzat felelősségét állapította meg, ezt a főváros bíróságon támadta meg.