szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Rengeteg diák veszítette el a megélhetését a válság miatt, nekik segít Berlin.

"Európában egyedülálló ez az oktatási csomag, talán az egész világon nincs ilyen" - Anja Karliczek, a német kormány oktatási minisztere jellemezte így a legújabb berlini tervet. E szerint ha egy diáknak nincsen német állampolgársága akkor is jogosult a hitelre, melyet az állami fejlesztési bank nyújt. Mindez életmentő lehet olyan időkben, amikor tömegesen szűnnek meg a diák munkahelyek Németországban is.

A Deutsche Welle egy fizikushallgatót interjúvolt meg, ő 650 euróra számíthat. A diáklány Nepálból érkezett, és a szüleitől nem kap támogatást. A vírusválság előtt dolgozott, de ez a lehetőség megszűnt. Azóta kölcsönökből élt, de július elsejétől már ő is kapja a kedvezményes diákhitelt. Ez eleinte kamatmentes kölcsön, áprilistól kell csak kamatot fizetni: 4%-ot. A kamat összege nem haladhatja meg a havi 20 eurót. Eddig több mint 8000 külföldi diák jelentkezett diákhitelre.

10 félév a határ

A német egyetemek többsége elég rugalmas, sok diák így elhúzza tanulmányi idejét, részben megélhetési gondok miatt. A kedvezményes diákhitel viszont csakis azoknak a hallgatóknak jár, akik az első tíz szemeszteren belül járnak még. Akkor sincs minden elveszve, ha valaki nem felel meg a kritériumoknak, mert máshova is lehet támogatásért fordulni Németországban.

Aachen híres egyetemi város, ahol a protestáns diákszövetség támogatást nyújt az arra érdemes hallgatóknak. Van, aki eleve hozzájuk fordul, mert nem akar eladósodni a diákhitellel. Végül a külföldi diákok is fenntartanak szolidaritási szervezeteket: a kameruni diákok 3500 eurót gyűjtöttek össze különböző jótékonysági alapítványokból, miután kiderült: a válság idején 90%-uk csak nehezen tudja kifizetni a lakbérét és az egészségbiztosítását Németországban - írja a Deutsche Welle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új szolgáltatást vezetett be a Tesla, hogy ne legyenek az autói annyira egyformák

Új szolgáltatást vezetett be a Tesla, hogy ne legyenek az autói annyira egyformák

Megállapodtak a postások béremeléséről

Megállapodtak a postások béremeléséről

71 ezer forintot kell fizetnie egy 150 ezer forintból élő pedagógusnak, hogy újra taníthasson

71 ezer forintot kell fizetnie egy 150 ezer forintból élő pedagógusnak, hogy újra taníthasson