szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

33 milliárd fontos gazdaságélénkítést jelentett be a londoni kormány.

Egyen étteremben fél áron! Ezzel az ajánlattal lepte meg honfitársait Rishi Sunak brit pénzügyminiszter, aki egy 30 milliárd fontos mini költségvetéssel kívánja újraindítani a gazdaságot. Nagy-Britanniát viselte meg a legjobban a koronavírus-járvány az európai hatalmak közül, épp ezért az újrakezdés is a brit szigeteken a legnehezebb.

Költsetek! Ez a legfőbb üzenete a konzervatív kormány pénzügyminiszterének, aki félredobta a hagyományokat és Keynes elképzeléseit követve maximális állami támogatással próbálja meg elhárítani a válságot. Boris Johnson kormányfő New Deal-ről beszél, utalva Roosevelt amerikai elnökre, aki jelentős állami közbeavatkozással vezette ki az Egyesült Államokat a nagy világválságból a harmincas években.

Eat Out to Help Out a program neve, amely meg akarja menteni a zárlat idején a csőd szélére került vendéglátást a szigetországban. Mit jelent ez a gyakorlatban? Augusztusban mindenki olcsóbban ehet az éttermekben és pubokban Nagy-Britanniában, ha hétfőn, kedden vagy szerdán látogat el oda. Feleannyit kell csak fizetnie, a kedvezmény maximum 10 font lehet. Ki fizeti ki az éttermeket és a pubokat? Az állami költségvetés.

A pénzügyminisztérium 500 millió fontos programját máris bírálják mondván, jól hangzik, de az ágazat gondjaihoz képest nevetségesen kevés. Az ellenzéki lapok pedig ilyen gúnyos megjegyzésekkel vannak tele mint például: ne aggódj a ki nem fizetett lakbéred miatt, fele annyiért ehetsz étteremben! Mindenki üdvözölte viszont az áfa csökkentését 5%-ra élelmiszerek esetében.

Csaknem 10 milliárd font a munkahelyek megmentésére

A 30 milliárdos gazdaságélénkítő csomag legnagyobb tétele 9,2 milliárd font, amely a munkanélküliség ellen próbálja védeni a munkavállalókat, akik a zárlat időszakában tömeges kerültek kényes helyzetbe. Cégük sokszor csak azért nem bocsátotta el őket, mert az államtól cserébe támogatási pénzeket kapott. Most ezt erősítette meg Sunak pénzügyminiszter új csomagja.

Mi lesz azokkal a dolgozókkal, akik így megmenekülnek, de továbbra is holtsúlyt jelentenek a vállalatuknak? – kérdezték a pénzügyminisztert. "Bizonytalan terepen mozgunk" – válaszolta a pénzügyminiszter arra utalva, hogy ha beindul a gazdaság, akkor a vállakozásoknak is több munkaerőre lesz szükségük.

Miből fizeti ki Nagy Britannia a válságkezelő programokat? A Guardian beszámolója szerint Rishi Sunak pénzügyminiszter nem zárta ki azt, hogy később emelni fogják az adókat, de ehhez előbb vissza kell térnie a normális állapotoknak a gazdaságban. "Az állam pénzügyeit vissza kell majd állítani a fenntartható pályára. Akkor nem félek majd meghozni a legkeményebb döntéseket." Egyelőre Nagy-Britannia negatív kamattal kap pénzt a piacon, de egy általános kamatemelés igen nehéz helyzetbe hozná Őfelsége kormányát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig 15 venezuelai ellen emeltek vádat a májusi partraszállás miatt

Eddig 15 venezuelai ellen emeltek vádat a májusi partraszállás miatt

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség

A járvány történelmi, a vártnál nagyobb pofont adott a magyar gazdaságnak

A járvány történelmi, a vártnál nagyobb pofont adott a magyar gazdaságnak