Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Szűk három hónap alatt készíti el a magyar egészségügy lehetséges átalakítását megalapozó tanulmányt az a tanácsadócég, amelyik a szlovákiai egészségügyi reform megalapozásán is dolgozott. A tanulmány a Belügyminisztérium rendelte, nem az egészségügyért felelős Emmi.

A Belügyminisztérium (BM) nettó 278 millió forintért kötött szerződést a nemzetközi Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég magyar leányvállalatával „tanulmány és vezetői összefoglaló készítése a magyar egészségügy lehetséges értékalapú átalakításáról” címén – derül ki a tárca által közzétett szerződéslistából. A kontraktus május 18-án lépett hatályba, a vége pedig augusztus 7-e – vagyis a cég minden bizonnyal ekkor fogja teljesíteni a megbízást, tehát átadni az elkészült dokumentumot.

A K-Monitor már július végén beszámolt arról, hogy a BM engedélyt kért rá, hogy a „koronavírus elleni védekezéssel összefüggő” beszerzés keretében leszerződhessen a BCG-vel a tanulmány elkészítésére.

Már májusban nyilvánvaló volt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem csak a járvány elleni védekezésben játszik fontos szerepet a kormányban, de az egészségügyi rendszer tervezett, átfogó reformjának előkészítésében is aktív. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt nyilatkozta a Népszavának: „A belügyminiszter nemcsak az orvosi kamarával, de más szervezetekkel, meghatározó szereplőkkel, köztük az egészségügy véleményvezéreivel is széles körben konzultál.” Az egészségügyért felelős miniszter egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Kásler Miklós.

A hvg.hu kereste a BCG-t a BM számára készülő tanulmány ügyében, de nem akartak nyilatkozni. A cég számára mindenesetre nem új terület az egészségügy, ők dolgozták ki a legutóbbi egészségügyi reform alapjait Szlovákiában. Újlaki Ákos projektvezető a 2018-as Portfolio Private Health Forumon előadást is tartott erről. Már akkor úgy fogalmazott a szlovákiai reformhoz „hasonló Magyarországon is implementálható lenne”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alapvetően szép, nyári idő lesz, néhol előfordulhat 70 kilométeres szél

Alapvetően szép, nyári idő lesz, néhol előfordulhat 70 kilométeres szél

Kiszivárgott egy fotó az iPhone 12-ről, csalódottak lehetnek az Apple-rajongók

Kiszivárgott egy fotó az iPhone 12-ről, csalódottak lehetnek az Apple-rajongók

Majdnem elgázolt két embert egy autós az Alkotás úton – videó

Majdnem elgázolt két embert egy autós az Alkotás úton – videó