szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A három nagy magyarországi autógyártó cég a tavaszi leállás után a nyáron is szünetet tart, ami nehéz helyzetbe hozza a beszállítókat. Van olyan cég, ahonnan 3-400 dolgozót is elküldhetnek.

A nyári leállások nem maradnak el a nagy magyarországi autógyártóknál, hiába használhatták ki a gyárak karbantartásra a tavaszt. A Népszava cikke szerint akár 10-15 ezer munkahely is veszélybe kerülhet az újabb kényszerszünet miatt, ami elsősorban a beszállítócégeknél jelentkezhet. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lapnak azt mondta, hogy ezek a vállalatok már így is felélték tartalékaikat a korábbi korlátozások alatt. Dolgozóiknak elfogyott a fizetett szabadsága, így félő, hogy ezrek maradnak most jövedelem nélkül, és cégcsődök sorozata jön az autóiparban.

A nagy autógyártók minden nyáron leállnak néhány hétre, ilyenkor szokták felújítani a gyártósorokat, gépeket az üzemekben. Idén a járvány miatt már egyszer leálltak és elvégezték a nyáron esedékes munkákat, így a beszállítók – László szerint – joggal gondolhatták, hogy elmarad a szünet.

A kecskeméti Mercedes augusztus 17-e és 23-a között tart előre tervezett termelési szünetet. Az esztergomi Suzuki augusztus 10-től 21-ig tartja meg a szokásos leállását. A győri Audinál bizonyos motorgyártó területeken a 28-33. hét között lesz leállás, míg más szegmensekben csökkentett üzemmódban zajlik a termelés. Ami pedig a járműgyártást illeti, ott a 30. héten (július 20-26.) között nem lesz termelés.

A tavaszi kényszerszünet után nyáron is leállnak a magyar autógyárak

Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.

A Mercedes úgy nyilatkozott, hogy a leállás alatti napok fizetett szabadságnak minősülnek, így a munkatársak bérében ez nem jelent változást. A beszállítóknál viszont már nem ennyire rózsás a helyzet. A hazai autóiparban dolgozó 170 ezer ember csupán tizede, úgy 18 ezer munkavállaló a három nagy autógyártó alkalmazottja, a többiek nekik dolgoznak be. Őket érinti most nagyon érzékenyen az újabb leállás, mivel a fizetett szabadságuk már tavasszal elfogyott.

A cikk szerint a beszállítók létszámleépítésekben gondolkoznak, főként a másod, harmadvonalbeliek, de akad a nagyobbak között is olyan cég, amely a Vasas értesülései szerint 300-400 fő elbocsátását tervezi, és ha ismét beindul a termelés, majd újra bővítik a létszámot. Ennek ágyazott meg a kormány munkahelyteremtő programja is: a regisztrált álláskeresőket alkalmazó cégektől az állam hat hónapig átvállalja bruttó 200 ezer forintig az érintettek bérének kifizetését, ami egy autóipari dolgozó esetében a fizetés kétharmadát is fedezheti.

Viszont ez szemet szúrhatott az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is, mert változik csütörtöktől a szabályozás: a kormány csak a „nehezebben foglalkoztatható személyek munkaerőpiaci integrációjához járul hozzá”, és a támogatás csak a 25 év alatti, illetve a tartós álláskeresők esetében lesz kérvényezhető.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még várni kell a koronavírusos Sergio Perez visszatérésére

Még várni kell a koronavírusos Sergio Perez visszatérésére

Gáspár Máté: Felhergel a sunyiság, a megalkuvás

Gáspár Máté: Felhergel a sunyiság, a megalkuvás

Visszaesőben az orrszarvúk orvvadászata, működni látszik a hatósági szigor

Visszaesőben az orrszarvúk orvvadászata, működni látszik a hatósági szigor