szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig két ország adott csak le olyan GDP-adatot a második negyedévről, amelyben 10 százalékosnál kisebb a visszaesés.

Az egy évvel korábbihoz képest 14,4 százalékkal esett vissza az EU GDP-je a második negyedévben – közölte az Eurostat. Az unió keleti felén volt kicsivel jobb a helyzet, az eurózónában 15 százalékos esést mértek.

Az idei első negyedévhez képest az EU egészében 11,9, az eurózónában 12,1 százalékos visszaesést mértek.

Az EU gazdasági teljesítményét 1995 óta mérik, azóta egyetlen alkalom sem volt, amikor ekkora esés lett volna.

Azt azért hozzátette az Eurostat: a járvány miatt nem teljes körű eddig az adatszolgáltatás, és még változtathatnak a módszertanon. A következő, részletesebb becslést két hét múlva adják majd ki.

Sok ország statisztikai hivatala még nem adta le a saját adatát, így egyelőre a magyar számot sem ismerjük, a KSH augusztus 14-én közli majd, mit mért. A már ismert adatok közül a legdurvább a spanyol visszaesés, ott 22,1 százalékkal zuhant a gazdaság, de a francia 19, valamint az olasz 17,3 százalékos esés sem sokkal jobb ennél. Két keleti tagállam van eddig, amely tíz százalékosnál kisebb visszaesést jelentett: Litvániában 3,7, Lettországban 9,6 százalékos a zuhanás, és sokat elmond az EU helyzetéről, hogy a csehek -10,7 százaléka az eddigiek közül még mindig a harmadik legjobb mutató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Vállalkozás

MNB: Szó sincs recesszióról, növekedni fog idén a magyar gazdaság

Az egyéni vállalkozók aktivitásán látszik, hogy már jövünk ki a válságból – állítja az MNB inflációs jelentése. A jegybank szerint idén nőni fog a GDP, a munkanélküliség az év végére már alig lesz rosszabb, mint a járvány előtt volt, de a béremelkedés lassulásán látszik majd egy ideig a krízis.

Hirosimában azt hitték, vége a világnak – 75 éve dobták le az első atombombát

Hirosimában azt hitték, vége a világnak – 75 éve dobták le az első atombombát

Tállai: A magyar járványügyi intézkedések világraszólóak

Tállai: A magyar járványügyi intézkedések világraszólóak

Rácz Zsófia jelezte, bármikor nagyon szívesen válaszol, majd elsétált, amikor az RTL kérdezte

Rácz Zsófia jelezte, bármikor nagyon szívesen válaszol, majd elsétált, amikor az RTL kérdezte