szerző:
D.A
Tetszett a cikk?

Az állam 100%-os tulajdonában álló zártkörűen működő részvénytársaságot hoz létre a kormány az állam befektetéseivel, elsősorban külföldi társasági részesedések vásárlásával kapcsolatos tranzakciókra.

A tulajdonosi jogokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gyakorolja majd. A jegyzett tőke 5 millió forint lesz, emellett 115 millió forintot „alaptőkén felüli vagyonba történő tőkejuttatásként” adnak oda.

A péntek este közzétett kormányhatározat nem szól arról, hogy az új minisztériumi cég megjelenése változtat-e a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. feladatain.

Ezt a céget 2018-ban hozta létre a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jóval nagyobb, 1,5 milliárd forintos alaptőkével, kezdetben Mészáros Lőrinc egyik korábbi munkatársának vezetésével. Annak az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek és MNKH Magyar Kereskedelemfejlesztési és Promóciós Kft.-nek lett a jogutódja, amely arra lett volna hivatott, hogy a magyar kis- és középvállalkozások piacra jutását segítse, de sok milliárd forint veszteséget halmozott fel. A HEPA jelenlegi vezérigazgatója, Hendrich Balázs céljukat úgy határozza meg, hogy a cég „magas színvonalú szolgáltatásokkal segítse a magyar cégek további exportsikereit”, továbbá hogy „egyre több minőségi magyar termék legyen elérhető a nemzetközi piacokon és a magyar márkák külföldön is ismertté váljanak”.

A kormányhatározatokhoz általában nem fűznek indoklást, ezért nem lehet tudni, hogy a külföldi részesedésvásárlásokra miért külön társaságot alapítanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább kedveskedik Trumpnak Szijjártó

Tovább kedveskedik Trumpnak Szijjártó

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Németh Róbert: A NER udvari sajtója az igazi hálózat

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa