szerző:
Szabó Yvette

Hivatalosan is bejegyezték azt az új állami vállalatot, amely a levitézlett nemzeti kereskedőházak jogutódja. A vezérigazgató még a cég megalakítása előtt kilépett Mészáros Lőrinc bankjának leányvállalatától, ám a felcsúti milliárdos birodalma másképpen is profitálhat a kapcsolati tőkéből.

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.-t 1,5 milliárd forintos alaptőkével indította el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A vállalat annak az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek és MNKH Magyar Kereskedelemfejlesztési és Promóciós Kft.-nek a jogutódja, amely az elmúlt években arra lett volna hivatott, hogy a magyar kis- és középvállalkozások piacra jutását segítse például a keleti és déli nyitás eredményeképpen. A kereskedőházak és vezetésük azonban folyamatosan változott, holott ez a munka állandóságot igényelt volna. Így látványos eredmények sem születtek, ellenben az MNKH sok milliárd forint veszteséget halmozott fel.

Ehhez képest az újonnan felállított HEPA körülményei és feltételei közül sem túl sok minden változott. A cég ügyvezetője Kun Gábor maradt, aki a szakminiszter, Szijjártó Péter társa a futsalban. A felügyelőbizottsági tagok is változatlanok, köztük például az iparkamara képviseletében Radetzky Jenő. Az új szereplő – ahogy az a sajtóban már korábban megjelent – Ligetfalvi Gábor, akit Mészáros Lőrinc embereként jellemeztek. A nyár elején ugyanis még igazgatósági tagja volt az MKB Bank kockázatitőke-társaságának, ezt a pozícióját azonban a HEPA alapításával egyidejűleg feladta.

Más kérdés, hogy Mészáros így se nagyon veszíthet a kereskedőházak átalakításán, hiszen a most megszűnt MNKH utolsó vezérigazgatója, Oláh Zsanett éppen a milliárdos egyik cégénél folytatja pályafutását. A vajdasági származású gazdasági szakember a tiszapüspöki izocukorgyár több vállalatának is az élére került. Márpedig a Kall Ingredients arra hivatott, hogy az izocukor eladásából évente mintegy 55 milliárd forintra tervezett árbevételének 80 százalékát külföldről söpörje be, ehhez pedig elkelnek a külkapcsolatok.

Amúgy az elmúlt években tízmilliárdokat elvivő külföldi képviseletek sem szűnnek meg, csak átalakulnak. Ahogy a HVG is megírta, májusban és augusztusban is írtak ki közbeszerzéseket kereskedőházak üzemeltetésére, egyebek között az Egyesült Államokban, a Balkánon, Oroszországban, Kínában és Japánban.

Úgy tűnik azonban, hogy egyelőre senki sem tudott eredményesen pályázni. A napokban a moszkvai központú és a Balkánra kiírt tendert is eredménytelennek nyilvánították. Ez utóbbinál egy technikai probléma adódott: a közbeszerzés informatikai rendszere összeomlott, így nem vállalták be, hogy eredményt hirdessenek. Pedig két pályázó is volt, egy belgrádi kommunikációs és marketingügynökség, és egy magyar vállalat. Ez utóbbi, az NFFKÜ-Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. – azon túl, hogy kisebbségi részesedéssel a magyar állam is érdekelt benne – részben annak a Tóth Béla Zsoltnak a tulajdonában van, aki immár Mészáros Lőrinc üzlettársa. A felcsúti üzletember egyik legújabb szerzeménye a 4iG Nyrt. nevű informatikai cég, amelyben Tóth Béla Zsolt korábban nagyobb arányban is tulajdonos volt, de még ma is a vállalat igazgatóságának tagja.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Brexit: órákon belül megbuktathatják párttársai Theresa May-t

Brexit: órákon belül megbuktathatják párttársai Theresa May-t