szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az aranyár megugrásának köszönhetően új üzletember, a dagesztáni Szulejman Kerimov vette át a vezetést a leggazdagabb oroszországi polgárokat felsorló listán. Kerimov vagyona 25 milliárd dollár körül van.

A kaukázusi kis köztársaságba, Dagesztánba való Kerimov egy 2009-es befektetésnek köszönheti, hogy ma ő az ország leggazdagabb üzletembere: ekkor vásárolta meg a Poljusz nevű aranybánya cégben lévő részesedését. A Forbes milliárdos-listáját vezető Kerimov pályafutása hullámvasútra emlékeztet: 2006-ban kishíján meghalt egy autóbalesetben, majd a 2008-as gazdasági válság idején szinte teljes vagyonát elvesztette. A válság ellenére folytatta külföldi vásárlásait – többségi részesedést szerzett például a Morgan Stanley cégben is – ám végül csak egy háza, valamint egy autója és egy magánrepülője maradt.

A The Bell ismertetése szerint Kerimov 1999-ben lépett be az orosz üzleti világ elitligájába, akkor vásárolta meg ötven dollárért az olajszállítással foglalkozó Nafta Moszkva nevű vállalatot. Bár a cég valóban nem ért sokat, arra alkalmasnak bizonyult, hogy Kerimov jelzálogként használja a Nafta Moszkvát további hitelek felvételéhez. Miután megégette magát külföldön, 2008 után ismét az orosz piac felé fordult, és végül 40 százalékos részesdést szerzett a Poljusz Goldban. A koronavírus-járvány eredményeként ismét a magasba szökött az aranyár, és ennek köszönhetően Kerimov vagyona néhány hónap alatt 14,7 milliárd dollárral gyarapodott. Kerimov a Norilszk Nikkel főtulajdonosától, Vlagyimir Potanyintól vette át a  milliárdoslista első helyét.

A Kerimov pályáját ismertető 444.hu emlékezet arra, hogy az üzletember életének két magyar vonatkozású momentuma is van: egyrészt Dzsudzsák Balázs a 2011-12-es szezonban a Kerimov-tulajdonban lévő Anzsi Mahacskala játékosa volt. Másrészt 2017 novemberében felröppent a hír miszerint Kerimov cégcsoportja állhat a dunaújvárosi Dunaferr (Dunai Vasmű) többségi részvénycsomagját birtokló vállalkozás mögött. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvette a Culinarist Száraz István

Megvette a Culinarist Száraz István

Egy kaliforniai bíró felfüggesztette az amerikai kormány döntését a WeChat betiltásáról

Egy kaliforniai bíró felfüggesztette az amerikai kormány döntését a WeChat betiltásáról

Népszava: Mégis jogállami feltételekhez kötné az EU a pénzügyi transzfereket

Népszava: Mégis jogállami feltételekhez kötné az EU a pénzügyi transzfereket