szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Stratégiai szempontból nem igazán van választásunk, versenybe kell szállnunk – mondta a magyar műholdprogramról Jászai Gellért, a 4iG többségi tulajdonosa.

Magyarország 2024-ben saját műholdat kíván a világűrbe juttatni, ehhez a projekthez jött létre a 4iG, az Antenna Hungária, illetve a New Space Industries által a múlt héten bejelentett CarpathiaSat Zrt.

A 4iG részéről most Jászai Gellért többségi tulajdonos nyilatkozott a novekedes.hu-nak, kicsit bővebben kifejtve, miért van szükség magyar műholdra. Mint Jászai mondta:

Európában ma egy csendes, ugyanakkor nagyon komoly űrverseny zajlik. (...) A régiós országok és a nyugat-európai államok is azon dolgoznak, hogy saját műholddal rendelkezzenek, vagy tovább bővítsék a kapacitásaikat. Ezért stratégiai szempontból nem igazán van választásunk, versenybe kell szállnunk, különben hátrányba kerülünk".

A műholdat úgy tudja Magyarország pályára állítani, hogy a birtokában lévő, de most bérbe adott pályát ismét hasznosítani fogja. Jászai erről azt mondta, hogy "az ENSZ alatt működő Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) jelöli ki a nemzetek által használható műholdas pályákat és rádiófrekvenciákat. Magyarország az ITU döntése alapján nagyjából három évtizede rendelkezik saját pályaszakasszal, amit 2004-ben az állam bérbe adott egy külföldi magáncégnek. A bérleti konstrukció 2024-ben jár le, ezt követően lesz lehetőségünk a pálya újbóli hasznosítására".

Jászai közölte: nemzeti szuverenitási kérdés, hogy a magyar állam rendelkezik-e műholdas technológiával.

"Ez az évszázad egyértelműen a digitalizáció, illetve az adatkommunikáció robbanásszerű fejlődéséről szól. A televíziós és rádiós műsorszórás, a mobil- és internetes kommunikáció egy része, a bankautomaták működése, vagy egyszerűen csak az, hogy a mobiltelefonunkon egy gombnyomással megtudhatjuk, hogy milyen időjárás várható ma már mind elképzelhetetlen műholdak nélkül. Ezekre az eszközökre a kritikus infrastruktúra részeként tekintünk, amelyek esetleges összeomlása, vagy hiánya súlyos következményekkel járhat egy-egy ország számára" – mondta a 4iG többségi tulajdonosa.

Jászai Gellért szerint, mivel egy távközlési műhold több tízmilliárdos befektetést igényel és nagyjából 20 évig üzemképes, "a most meghozott döntésekkel évtizedekre meghatározzuk Magyarország fejlődési pályáját ezen a területen".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki

In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki