szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Angela Merkel még habozik, de a német pártok határozottságot várnak el.

A már majdnem kész Északi Áramlat 2. földgázvezeték is áldozatául eshet a Navalnij-ügynek – maga Merkel kancellár utalt erre, aki pedig mindig igen fontosnak nevezte a német–orosz kapcsolatokat. Most azonban mind a kancellárasszony, mind Ursula von der Leyen azt állítja, hogy az orosz ellenzékit valamivel megmérgezhették Szibériában, valószínűleg azzal a Novicsok idegméreggel, melyet korábban az orosz titkosszolgálat használt Nagy-Britanniában. Az oroszok nemcsak cáfolnak, de kedden egyenesen blöffnek nevezték a berlini állítást. Moszkva bizonyítékokat követel. Navalnij vizsgálatának eredményeit egyelőre nem tették közzé – írja a Deutsche Welle.

De valóban felfüggesztik-e az Északi Áramlat 2. építését? Sok német politikus javasolja ezt, de Merkel kancellár egyelőre ellenáll – írja a Spiegel. "A német kormány immár nem nézheti tétlenül Putyin brutalitását. Az Északi Áramlat 2. leállítása a minimum" – hangsúlyozza az egyre befolyásosabb ellenzéki zöldek parlamenti frakcióvezető-helyettese, Agnieszka Brugger. A szintén ellenzéki szabaddemokraták sietnek egyetérteni: külügyi szóvivőjük azonnali moratóriumot sürget. Még Merkel pártja, a CDU sem zárja ki a vezeték építésének leállítását. Ezt javasolja például Norbert Röttgen, aki az egyik jelölt a CDU elnöki posztjára. Manfred Weber ugyanezen a véleményen van: egyáltalán nem zárhatjuk ki, hogy véget vetünk a programnak – mondja a Spiegelnek az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője. Az építkezés felfüggesztése nem okozna túlságosan nagy problémát, mert az amerikai szankciók miatt az amúgy is alig halad – jegyzi meg a lap.

Ámde Merkel kancellár közös európai megoldást akar. Részben azért, mert nagy a homály a Novicsok körül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjött a Volkswagen globális villanyautója az ID.4

Megjött a Volkswagen globális villanyautója az ID.4

A YouTube letiltotta a videók kisablakos megtekintését az iPhone-okon

A YouTube letiltotta a videók kisablakos megtekintését az iPhone-okon

A főváros kontójára álmodott nagyvonalú segélyprogramot a pesti vendéglátásnak a kamara

A főváros kontójára álmodott nagyvonalú segélyprogramot a pesti vendéglátásnak a kamara