szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt ígérte a kormány, hogy a sürgősségi ellátásokra nem fog vonatkozni a tb-t nem fizetők helyzetét szigorító törvény, aztán kiadtak egy rendeletet, amely szerint mégis.

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik július után hat havi tb-tartozást halmoznak fel – mondta a Népszava tudósítása szerint Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója az IME szaklap konferenciáján.

Az már korábban kiderült, hogy a tavaly elfogadott, idén júliustól hatályos törvény szerint aki hat hónapig nem fizet társadalombiztosítást, az csak akkor kap halasztható egészségügyi ellátást, ha kifizeti annak a teljes árát. Csakhogy eddig úgy volt, hogy a sürgősségi ellátás ingyen jár így is. A NEAK főigazgatója arra hívta fel a figyelmet: az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztusban kiadott egy rendeletet,

amely szerint a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes taj-száma.

Az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnek, amennyit a NEAK-tól kapnának, ha volna taj-szám, de legfeljebb 750 ezer forintot. A könnyítés annyi, hogy a számlát az orvosi beavatkozás után is ki lehet egyenlíteni – ami logikus döntés például egy életmentő műtétnél. A beteget, vagy a hozzátartozóját a beavatkozás előtt értesíteni kell a költségekről.

A törvény azokra vonatkozik, akik idén július után felhalmoznak hat havi tb-tartozást, vagyis legkorábban jövő januárban számlázhatnak ki műtétet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Itthon

Július elsejétől hatályos a potyautastörvény, de máris módosul

Július 1-jén lép életbe az új társadalombiztosítási törvény. Három különböző helyett egy összevont járulékot fizethet a legtöbb dolgozó, általános járulékmentességet kap minden nyugdíjas, aki visszatér a munkába. A potyautasokkal kifizettetik az egészségügyi ellátást, de nem most azonnal, és mire az a részlet hatályos lenne, még enyhíteni fognak a szigorán.

A magyar felnőttek fele soha nem vásárol könyvet

A magyar felnőttek fele soha nem vásárol könyvet

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba

Kiújuló feszültség Örményország és Azerbajdzsán között

Kiújuló feszültség Örményország és Azerbajdzsán között