szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Bangladesi atomenergetikai mérnököket fognak Magyarországon képezni, és magyar cégeknek keresnek piacra lépési lehetőséget az ázsiai országban – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszterrel és A. K. Abdul Momen bangladesi külügyminiszterrel tárgyalt Dakkában Szijjártó Péter – adta hírül az MTI. A tudósításhoz csatolt fotóról az is kiderül, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter változtatott a korábbi rossz szokásán, és felvett egy maszkot, sőt, a bangladesi kollégájával ellentétben még azt is tudta, hogy rá kell húzni az orrára is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszterrel Dakkában 2020. szeptember 10-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás
©

Szijjártó arról beszélt az MTI-nek: Banglades a világ egyik legnépesebb országa, és az egyik leggyorsabban növekedő gazdaságával is rendelkezik, „ez pedig megteremti az alapot arra, hogy egy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést hozzunk létre, amely magyar cégeknek megteremti a piacra lépés lehetőségét”.

A miniszter szerint az együttműködés azért is jelentős, mert egy új világgazdasági rend jön éppen létre, hatalmas verseny van az országok és vállalatok között az egyre jobb pozíciókért.

A tárcavezető szerint három fő területen történő együttműködésben állapodtak meg, köztük a nukleáris energia terén. Banglades most építi az atomerőművét, amelynek két reaktora 2024-25-től fog működésbe lépni. Tekintettel arra, hogy Magyarország már körülbelül négy évtizede használ nukleáris energiát, Bangladesben komoly érdeklődést mutatnak a magyar képzési és oktatási lehetőségek iránt. Banglades jövendőbeli nukleáris mérnökei és szakértői közül jónéhányat Magyarországon fognak képezni – közölte Szijjártó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kézműves csokoládé nyert a gasztronómiai Oscaron

Magyar kézműves csokoládé nyert a gasztronómiai Oscaron

Nem fogadja el Brüsszel, hogy az Apple-nek mégsem kell 13 milliárd eurós bírságot fizetni

Nem fogadja el Brüsszel, hogy az Apple-nek mégsem kell 13 milliárd eurós bírságot fizetni

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában