szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha érvényes és eredményes lesz a pályázat, akkor még 2022 tavasza előtt elkezdődhet a kivitelezés.

Szeptember 21-éig lehet jelentkezni a Válon romokban álló Ürményi–Dreher-kastély és környezetének teljes megújítására kiírt tervezési pályázatra – írta a Privátbankár az uniós közbeszerzési portál híre alapján.

A lap felidézi, hogy idén januárban az MTI is beszámolt a kastély ügyéről, illetve felújításáról, a tudósításban pedig 15 milliárd forintról írtak. A távirati iroda közleményében az is szerepelt, hogy az előkészítő munkálatokra 1,4 milliárd forintos támogatást ad a kormány, de a megyei közgyűlés kormánypárti elnöke szerint a kabinet a megvalósításba is beszáll – írta a Privátbankár.

A lap szerint bár a felújítás nem része a központi kastélyprogramnak, így is érdekes munkáról van szó:

  • eleve nem csupán a felépítményt szeretnék megújíttatni, egy teljesen új, kétszer egysávos közutat kialakítanának a Vereb–Vál–Gyúró–Etyek nyomvonalon;
  • a kastélyparkban sörkertet alakítanak ki, emellett kültéri színpad, kertmozi és kávézóterasz várja majd a látogatókat,
  • a Nagypincében pedig kézműves sörfőzde létesül a Dreher-hagyományok bemutatása érdekében, mindez sör-wellness szolgáltatással, pinceszínházzal és konferenciateremmel egybekötve.

A kastélyról a Wikipédia oldalán azt írják, hogy az Ürményi család 1780–1800 között építette, és csaknem 80 évig volt a tulajdonukban. 1878-ban a család azonban arra kényszerült, hogy eladja azt, amit aztán Dreher Antal vásárolt meg. A kastély később Dreher Jenő tulajdonába került, majd a második világháború alatt előbb német katonai szálláshely, és hadi kórház is volt. Az épületet még később könyvtárként hasznosították, 1961-ben pedig mezőgazdasági szakiskola nyílt a falai között. A kastély 2009 óta viszont zárva van.

A Privátbankár szerint, ha érvényes és eredményes lesz a pályázat, akkor még 2022 tavasza előtt elkezdődhet a kivitelezés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Financial Times: A briteknél már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat

Financial Times: A briteknél már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét